Muzeum Kraslické dráhy vstoupilo do nové sezony. V unikátním prostoru najdete přes 1000 exponátů

25. duben 2022 10:55

Muzeum historické Kraslické dráhy v Kraslicích na Sokolovsku o víkendu zahájilo novou návštěvnickou sezonu. Expozice na železničním nádraží nabízí nově upravené prostory a prezentaci téměř tisícovky dobových předmětů a dokumentů.

V Kraslicích na Sokolovsku se lidem opět otevřely interiéry historického vlakového nádraží. Místní spolek nadšenců totiž v části areálu provozuje Muzeum Kraslické dráhy, která spojuje české a německé příhraniční. Muzeum o víkendu nabídlo nově upravenou expozici i možnost jízdy historickým vlakem.

Ve stálé expozici můžou návštěvníci vidět původní návěstidla, historické telefony a další technické vybavení, které dřív používali železničáři. V unikátním prostoru bývalé nádražní restaurace je vystavených asi 1000 exponátů, které jsou s regionální železniční tratí mezi Sokolovem a německým Klingenthalem přímo spojené. Mezi nejzajímavější patří kus kolejnice z období stavby trati na konci 19. století.

Podle vedoucího muzea Roberta Koutného si zaslouží pozornost i zmiňované prostory železničního nádraží, ve kterých muzeum sídlí. „Budova byla postavena v roce 1904. Je to atypický objekt, protože takových pavilonů, které sloužily jako nádražní restaurace je v naší republice málo. Uvažujeme o památkové ochraně,“ řekl.

Muzeum je otevřené každou sobotu od 9 do 16 hodin.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio