Muzejní úzkorozchodná dráha Kateřina u rezervace Soos pořádá parní týden

9. červenec 2021 14:25

Možná právě přemýšlíte o tom, kam o víkendu na výlet. Jestli máte rádi vláčky, nabízíme teď jeden tip. V Národní přírodní rezervaci Soos nedaleko Františkových Lázní se můžete projet důlní úzkorozchodnou dráhou Kateřina, která dřív vozila vytěžený jíl a dnes slouží turistům.

Lákadlem parního týdne jsou nejen jízdy důlním vláčkem, ale i parní lokomotiva. „Parní Lokomotivu máme půjčenou ze Žamberka z místního muzea. Je to novostavba vyrobená v roce 2014 podle starých výkresů. Máme ji tady na celý měsíc,“ řekl za Muzejní úzkorozchodnou dráhu Kateřina Miroslav Kalivoda.

„Návštěvníci se mohou těšit stejně jako v loňském roce na výstavu našich lokomotiv, které jsou jinak zamčeny v depu. Nově se mohou těšit na zprovozněný úsek mezi Kateřinou a Frankovou loukou. Vlaky tam budou jezdit každou hodinu,“ představil část programu Kalivoda.

Muzejní dráha Kateřina přibližuje historii těžby písků a keramických jílů v okolí města Skalná. Úzkokolejky v regionu vznikaly zejména na přelomu 19. a 20. století. Materiál přivezený po těchto železnicích pak pokračoval k jednotlivým odběratelům po železnici s klasickým kolejovým rozchodem. Síť úzkorozchodných železnic byla kdysi dlouhá téměř 100 km. 

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio