Muž na Sokolovsku nalezl na zahradě raketu, o den později nalezla žena ze Svinova granát

Muž v Rovné u Sokolova nalezl na své zahradě předmět připomínající munici. O den později volala na policii žena ze Svinova na Karlovarsku se stejným podezřením.

V sobotu dne 6. dubna oznámil 42letý muž, že v prostoru jeho zahrady v Rovné u Sokolova nalezl předmět připomínající munici. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která zajistila místo a provedla kontrolu nalezeného předmětu. Operační důstojník na místo povolal pyrotechnika z Pyrotechnické služby Expozitura Příbram. Ten na místě sdělil, že se jedná o raketu M63, kterou na místě zajistil a následně převzal k její likvidaci.

V neděli dne 7. dubna nalezla v obci Svinov (Útvina) v odpoledních hodinách 56letá žena vojenskou munici při kopání hlíny. Ihned na místo přivolala policejní hlídku, která zajistila okolí přibližně 30 metrů od nálezu. Na místo byl povolán pyrotechnik z Pyrotechnické služby expozitury Teplice. Ten po příjezdu na místo zjistil, že se jedná o tělo obranného granátu bez výbušné náplně, který nepředstavuje žádné nebezpečí. Munici si převzal k likvidaci.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou docela časté ať při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub, cenných předmětů z minulých let nebo jen při běžné procházce. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují ale případy, kdy je munice ještě funkční. Hrozí tedy nebezpeční nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí. 

6 preventivních rad, jak se zachovat při jejich nálezu:

• S nalezeným předmětem nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.

• Nález označte a oznamte policii.

• Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob.

• Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi).

• Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn).

• Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.

autor: nkr | zdroj: Policie České republiky (KŘP Karlovarského kraje)
Spustit audio