Mutace v genech BRCA 1 a 2 znamenají zvýšené riziko rakoviny prostaty

1. listopad 2022

Obvykle se o genových mutacích BRCA 1 a 2 mluví v souvislosti s rakovinou prsu a vaječníků u žen. Pozornost by jim ale měli věnovat také muži. „V případě, že v rodině máte výskyt nádoru prostaty nebo prsu, nechte se včas vyšetřit,“ radí uroložka.

Movember

Karcinom prostaty většinou postihuje muže starší 50 let. „Nejvyšší výskyt tohoto zhoubného onemocnění předstojné žlázy je ve věku kolem 65 let,“ říká MUDr. Hana Sedláčková, Ph.D., z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Ani mladí muži mimo tuto rizikovou skupinu by však na existenci rakoviny prostaty neměli zapomínat.

V případě mladších ročníků je nutné brát v úvahu dědičnost a na základě rodinné anamnézy přistoupit k včasnému preventivnímu vyšetření prostaty. Mutace v genech BRCA 1 a BRCA 2 totiž signalizují nebezpečí rakoviny u žen i u mužů. „Pokud muž má tuto mutaci v rodině, měl by být na pozoru,“ zdůrazňuje MUDr. Sedláčková, „vyšetření prostaty a prostatického specifického antigenu PSA z krve je u něj doporučeno již v 45 letech.“

Od 1. do 30. 11. probíhá osvětová kampaň Movember

Příležitostí k preventivnímu vyšetření je listopadová akce Movember. „Ve Fakultní nemocnici Plzeň můžou muži ve věku nad 50 let každým rokem v listopadu přijít na náběr PHI neboli indexu zdravé prostaty. Když zjistíme jeho zvýšenou hladinu, kontaktujeme je a zveme k dalšímu vyšetření,“ připomíná možnost krevního testu PHI zdarma lékařka z Urologické kliniky.

Symbolem Movemberu je knír, který si účastníci této celosvětové kampaně nechávají během listopadu narůst. „Jedná se o osvětovou akci, která by měla přispět k destigmatizaci rakoviny prostaty. Muži by se neměli bát navštívit lékaře a mluvit s ním i mezi sebou o svých problémech. Včasný záchyt karcinomu prostaty je velice důležitý pro další vedení a úspěšnost léčby,“ vyzdvihuje smysl Movemberu uroložka z FN Plzeň Hana Sedláčková.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.