Mrkev s hráškem a telecím masem. Prověřená kombinace, která nikdy nezklame

Maso nemusí být nutně jen telecí, ale můžeme použít také libové vepřové, či vařené hovězí. Maso nemusíme použít vůbec, pak by mohl být tento pokrm vhodný i pro vegetariány.

Ingredience
  • 400 g telecího masa z plece
  • 500 g mrkve
  • 250 g mraženého hrášku
  • 1 větší cibule
  • kmín, mletý pepř, sůl
  • olej
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • vývar na podlití, citron, petrželka

Omyté a osušené maso nakrájíme přes vlákno na plátky. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku zprudka z obou stran opečeme. Opečené vyjmeme a uložíme stranou. Na zbylém tuku necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli.

Pak přidáme očištěnou, na kolečka nebo nudličky nakrájenou mrkev, kmín, sůl, vložíme opečené maso, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Potom přidáme hrášek, zamícháme a dusíme dalších 10 minut.

Mrkev s hráškem a telecím masem

Mezitím utřeme máslo s moukou a z této máslové hmoty vytvoříme několik kuliček, kterými pokrm zahustíme. Podlijeme malým množstvím vývaru, zamícháme a necháme ještě chvíli povařit. Podáváme sypané petrželkou a obložené citrónem, jehož šťáva pokrm zvýrazní.

Příloha: vařené brambory, bramborové noky, slané pečivo.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko