Moučné halušky (špecle)
podle Mirky Kuntzmannové
- 400 g hladké mouky
- 4 - 5 vajec
- 150 ml mléka
- 2 lžičky soli
- trochu másla
Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme a postupně přidáváme mouku, až vznikne řídké těsto, které přes cedník s většími otvory protlačíme do vroucí, mírně osolené vody. Lehce zamícháme a povaříme 2 - 3 minuty. Jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou uvařené. Scedíme je, prolijeme vodou a necháme okapat. Aby se neslepily, omastíme je máslem.
Podáváme jako přílohu k různým omáčkám, zejména smetanovým, nebo jako samostatný pokrm s tvarohem a cukrem, polité vlahým máslem, sypané strouhanou čokoládou apod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.