Molice jsou pohromou pro skleník i zimní zahradu

2. červen 2020

Molice je 1 a půl až 2 milimetry velký bílý okřídlený hmyz, sající na rostlinách. Pokud ji objevíte na balkonových rostlinách, přinesli jste si ji domů od prodejce. A molice vlaštovičníková poškozuje především zeleninu. Ve střední Evropě se ovšem vyskytuje také jako běžný parazit na bylinách.

Molice skleníková dokáže parazitovat na mnoha rostlinách. Třeba na těch balkonových, jako jsou petúnie (tedy i minipetúnie), pelargonie, begonie, fuchsie. Napadnout může i papriky, okurky a další skleníkovou zeleninu. Zimu u nás nepřežije. Tedy pokud jste ji objevili na rostlinách vloni a letos zase, museli jste si ji přinést na jaře se sadbou z obchodu.

Molici vlaštovičníkovou mráz nespálí. Zimu u nás dokáže přečkat. Má ráda brukvovitou zeleninu – kedlubny, kapustu, zelí, květák. Zatímco molice skleníková dokáže květiny dost poničit, skoro je zlikvidovat, ta vlaštovičníková je svým způsobem jen estetickou záležitostí. Květák, zelí či kapusta jsou schované v listech, na kterých jsou pupária molic, voskové výpotky, špína nalepená na medovici z povrchu pupárií, navíc medovici porůstají houbové černě. Ale když se tyto listy odříznou, objevíte čistou konzumní část. Pokud ovšem pěstujete třeba kadeřavou nebo růžičkovou kapustu, a molice ji obsadí, už jen z estetických důvodů se do ní nebudete chtít zakousnout. Vše výše popsané se vám z ní totiž nepodaří smýt.

Logo

Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář říká: „Proti molici skleníkové existuje biologický bojovník, například vosička Encarsia formosa, která včas nastěhovaná do skleníku dokáže populaci molice udržet v solidním stavu. Ale musí to být na začátku, kdy se objeví první kousky molice. Nasadíme-li vosičku až v době, kdy ve skleníku létá bílý mrak molic, je pozdě.“

„Rychle se s molicí vyrovnáme opakovaným užitím insekticidů proti savému hmyzu. U okrasných rostlin je to Careo, ve formě hnojivového granulátu nebo tyčinek, které působí dlouhou dobu, přes půdu. Stejnou aktivní látku, bez hnojiva, obsahuje přípravek Mospilan. Musí se použít opakovaně, zničí jen dospělce a některá stádia pupárií, vajíčkům a pupáriím před vylíhnutím neublíží,“ upozorňuje.

Spustit audio