Módu z dob Československa připomíná výstava Ašská totalitní móda

12. srpen 2019 08:55

Národopisné a textilní muzeum v Aši nabízí zajímavou expozici. Představuje módu z dob druhé světové války až po devadesátá léta. Výstava je pojata chronologicky.

Hned po vstupu do expozice uvidí návštěvníci kostýmy z padesátých let. Například dámské kombine, šaty z červeného puntíkatého krepu, halenku z popelínu, letní sukně a šátky. Vzhledem k tomu, že v době komunistického režimu bylo (nejen) módní zboží nedostatkové, nechybí ani šlapací šicí stroj Lada a šaty, košile a sukně šité podle vzorů z módních časopisů jako Burda. K vidění jsou zde také stylové kostýmy a domácí úbory z umělých textílií.

K zajímavostem na výstavě Ašská totalitní móda v Národopisném a textilním muzeu v Aši patří výjimečná sukně. Je to šatová sukně vyrobená tehdejším ašským národním podnikem Tosta. Jmenuje se Latyka a uspěla v soutěži na Libereckých výstavních trzích, kde získala zvláštní medaili.

Aš proslula už před První republikou jako město textilek. Vystaveny jsou proto i výroky z podniků jako Textilana, Krajka nebo zmíněná Tosta. Posledně uvedená továrna proslula také výrobou sportovního oblečení. V expozici ho reprezentují různé teplákové soupravy i kombinézy. Módu z dob Československa připomíná na výstavě v Aši také oceněná šatová sukně z Tosty.

Výstavu si můžete prohlédnout v tamním národopisném a textilním muzeu do 6. října 2019. 

autor: Josef Šorfa
Spustit audio