Modeláři z celé republiky se sjeli do Mariánských Lázní

26. únor 2018 16:25
Zprávy

V Mariánských Lázních bylo o uplynulém víkendu k vidění bez mála 300 modelů vojenské techniky i civilní techniky. K vidění byla letadla, tanky, obrněné transportéry nebo lodě, ale také auta, motorky, džípy a nákladní vozy.

Soutěžilo se ve třech kategoriích, podle věku modelářů a podle měřítek. Tedy: žáci do 12 let, kadeti do 18 let a senioři. Nejmladšímu modeláři bylo sedm a nejstaršímu 75 let.

Soutěžící představili jak miniaturní modely, které by se vešly do krabičky od zápalek, tak repliky středních a velkých rozměrů. Porotci hodnotili především způsob a čistotu zpracování a co nejdokonalejší shodu s originálem.

Jednotlivé části se lepí s přesností na setinu milimetru. Vytvoření velké stíhačky, tanku nebo bombardéru trvá i stovky hodin. Jsou ovšem modely, které se staví víc než rok.

I počet komponentů se liší. Někdy jich je potřeba deset, ale jsou repliky, ke kterým je potřeba přes tisíc dílů. Stavebnice vyrábějí specializované firmy v různých kvalitách. Ty tuzemské patří k nejlepším na světě.

Soutěžní výstava plastikových modelů v Mariánských Lázních nabídla vojenskou a civilní techniku v té nejvyšší kvalitě. Čeští modeláři se řadí ke světové špičce.

Spustit audio