Modelář z Mariánských Lázní postavil plachetnici v žárovce. Kuriózní model dokonce svítí

4. červen 2021 08:35

Zatímco někteří nadšenci zkoušejí stavět lodě v láhvi, Richard Valter z Mariánských Lázní sestavil plachetnici ve funkční nevelké žárovce. Se svou kuriozitou získal jednu z hlavních cen v krajské soutěži Věk pro nás není překážkou.

Dřevěná párátky, podstavec z balzového dřeva, špejle, párátka, obyčejné nitě a bílý látkový kapesník na plachty, knoflíkové baterie, spínač a tři ledky z vánočního řetězu. To vše je potřeba ke stavbě plachetničky v přibližně deset centimetrů dlouhé žárovce. Samozřejmostí jsou také šikovné ruce a potřebné vybavení.

Richard Valter představuje svou práci Josefu Šorfovi

„Mám kloubovou lampu se zvětšovacím sklem, něco do ruky, pinzety. Některé věci si člověk musí vytvořit z drátu vytvořit sám, aby se do té žárovky vůbec nějak dostal,“ popsal amatérský modelář.

Za svou plachetnici v žárovce získal Valter ve zmíněné soutěži Věk pro nás není překážkou první cenu v kategorii Ruční práce. Zatímco mnozí obdivovali autorovu trpělivost pracovat hodiny v malém prostoru s titěrnými dílky, pro mariánskolázeňského občasného modeláře je taková práce příjemnou změnou běžného životního rytmu.

„Já jsem pracoval celý život v pohostinství v Mariánských Lázních. Pro mě je to taková oddychová práce, kdy jsem sám se sebou a nejsem v kontaktu s ostatními. Tak si to užívám,“ svěřil se technicky nadaný muž.

Krajské soutěže se zúčastnil už po několikáté. „Dělal jsem například loď v lahvi, Eiffelovu věž v měřítku 1:400 a tento rok jsem se rozhodl udělat něco titěrnějšího,“ konstatoval. Na plachtě jeho lodi je napsáno SR 65. „Letos jsem oslavil 65. narozeniny, tak jsem si to udělal sám pro sebe,“ pousmál se Richard Valter. Fotogalerii s jeho modelem a dalších soutěžních prací si můžete prohlédnout na facebookovém profilu Karlovarského kraje.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio