Mlékárna Hollandia nahrazuje první pracovníky robotickými linkami

19. únor 2019 11:00

Mlékárna Hollandia v Krásném Údolí začala s robotizací procesu vyskladnění svých výrobků, nahradila prvních deset pracovníků robotizovanými linkami. 

Linky se nacházejí v centrálním logistickém skladu a jejich hodinový výkon umožňuje zabezpečit 12 až 15 palet produktů. Kromě vyšší konkurenceschopnosti si od modernizace firma slibuje úspory za lidskou práci, snížení chybovosti a zvýšení kvality. Hollandia projekt zavádí ve spolupráci s logistickou společností HOPI.

Zapojením robotů do části výrobního procesu reagovala mlékárna nejenom na současný nedostatek pracovních sil. Dalším impulzem byl požadavek zákazníků na dodávku různých příchutí jogurtů na jednom kartónu.

„Zákazníci se na základě optimalizace regálového prostoru začínají často přiklánět k řešení zalistování takzvaných mixovaných kartónů o třech až pěti příchutích. Je to způsobené i tím, že se začaly prosazovat menší formáty prodejen,“ uvedl mluvčí firmy Jan Škoda.

Roboti pracují s přesností na setinu milimetru

Hollandia je česká firma, byla založena v roce 1991. Od konce roku 2003 vyrábí v Krásném Údolí své výrobky v nových výrobních prostorách. Denně se v Hollandii spotřebuje kolem 100 tisíc litrů mléka. Firma vyrábí především jogurty.

Využívání robotů až v centrálním logistickém skladu je podle Jana Škody v rámci dodavatelského řetězce poměrně ojedinělé. „Požadavkem na kapacitu palet se zmixovanými produkty je alespoň 200 palet za 16 hodin, v optimálním případě až 250. Roboti jsou schopni mixovat jogurty s průměry 75 milimetrů a 95 milimetrů dle přání zákazníka. Zároveň je možné měnit typ kartónů vkládaných na začátku stoje,“ dodal.

Roboty zaváděla japonská firma Fanuc. Pracují s přesností na setinu milimetru. Původní manuální způsob řešení mixování produktů vyžadoval dle velikosti objemů zboží deset až 12 pracovníků v rámci osmihodinových směn po sedm dní v týdnu. Celková investice do projektu byla 16 milionů korun s návratností pět let.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio