Místo cyklistů a turistů začali na Loketskou výsypku jezdit vandalové

4. květen 2020 10:00

Pneumatiky, hromady oblečení a odpadků. Tak vypadají černé skládky, které vznikly podél cyklostezky na Loketské výsypce. Pětisethektarové území je rozdělené mezi několik vlastníků, kteří neúnosnou situaci začali řešit i s policií.

„Ty černé skládky jsou v podobě pneumatik, oblečení, v poslední době to byly i vyhozené postele. Ty haldy jsou opravdu obrovské,“ říká starosta obce Hory Lucie Hostašová.  

„Likvidovali jsme to na našem pozemku. Bohužel se to nachází v katastru naší obce, ale ne vždy je to na našich pozemcích. Takže jednáme vždy s vlastníky pozemků. Provádíme preventivní kontroly, naistalovali jsme fotopasti, cedule se zákazy. Tak doufejme, že to pomůže,“ doplňuje Hosta šová.

Dá se původ zboží dohledat?

„Dopátrali jsme se toho, že většina oblečení pochází z burzy. Také nám to potvrdili místní občané, kteří na burzu chodí. Ale bohužel původce se nám doteď nepodařilo dohledat,“ tvrdí starostka Hostašová.

Největším vlastníkem pozemků Loketské výsypky je Sokolovská uhelná. Další parcely vlastní Nové Sedlo, Jenišov a právě Hory.

„Jsem ráda, že jsme se dokázali domluvit. Častěji to všichni uklízíme a kontrolujeme, ale už 14 dní poté je tu oblečení opět,“ popisuje současnou situaci Lucie Hostašová.

Odbor životního prostředí Karlovarského kraje doporučil větší kontrolu pozemků. Obec Hory se proto dohodla Sokolovskou uhelnou na umístění závory. Jestli to bude stačit, ukáže čas.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio