Místo části zahrady se skalničkami bude stát na Mikulášském náměstí v Plzni jídelna

27. červen 2022 10:42, aktualizováno

Už téměř 50 let pečují o své skalničky, květiny a okrasné dřeviny členové Alpinum klubu Plzeň. Zahradu vybudovali u gymnázia na Mikulášském náměstí, teď o její část ale přijdou. Škola potřebuje postavit jídelnu.

Studenti gymnázia na Mikulášském náměstí docházejí na obědy do jídelen jiných škol. Ty už jsou ale na hranici svých kapacit. Podle původního návrhu měla nová jídelna zabrat hlavní část zahrady, nová varianta je výrazně mírnější. I tak se s ní někteří členové klubu smiřují jen stěží.

„Já k tomu všemu mám tady blízký vztah, protože jsem to sázel. Celá léta sleduju, jak to roste. Myslím si, že je to v tomto zajetí domů krásná oáza a byla by škoda do ní jakkoli sahat,“ sdělil své pocity Václav Mentlík, který zahradu buduje už od poloviny 70. let. Většina zahrady zůstane nakonec zachována.

Dříve byla jídelna uvnitř školy. To je dnes nereálné

Vystavit jídelnu uvnitř školy není možné. Jednalo by se o výstavbu na úkor učeben. Jelikož je škola plná dětí, nepřipadá tato možnost v úvahu. Jídelna by měla stát na místě původního dvorku a zadní části zahrady.

„Jídelna bude pojata jako prosklená dřevostavba pana architekta Jiřího Zábrana. Plán je takový, aby jídelna zabrala co nejméně prostoru zahrady,“ uvedl ředitel gymnázia Petr Mazanec. Pokud půjde vše podle plánu, mělo by se v zahradě začít stavět příští rok v létě.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio