Místní v Karlovarském kraji vyzvali k vytvoření široké koalice

15. říjen 2020 11:00

Místní - Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst vyzvalo strany v Karlovarském kraji k vytvoření široké koalice. Uvolnila by se tak patová situace v jednáních, při nichž se zatím neúspěšně snaží vytvořit koalici vítězné hnutí ANO i trojblok STAN, Piráti a Volba pro kraj (VOK).

K návrhu Místních se připojilo i sdružení SNK1 – Starostové našeho kraje. „Nabízíme všem stranám, s výjimkou SPD, společné jednání u kulatého stolu na téma vzniku široké krajské koalice s poměrovým zastoupením všech subjektů. Takové řešení, spojené s oproštěním se od politického boje o funkce, vnímáme jako optimální řešení, které pomůže řešit zásadní problémy Karlovarského kraje napříč politickým spektrem,“ uvedlo dnes v tiskovém prohlášení hnutí Místní.

Podle lídra kandidátky Místních Patrika Pizingera zatím na setkání potvrdili účast zástupci STAN a lídr VOK Josef März. Místní a SNK1 pozvali strany ke společnému jednání zástupce politických stran na pátek do velkého sál KASS v Chodově. Měli by hledat shodu pro nastavení základních parametrů vedoucích k uzavření široké koalice. Jednání se má konat ve formátu maximálně tři zástupci za každý subjekt zvolený do Zastupitelstva Karlovarského kraje.

Ve středu se pro dočasnou spolupráci s ANO při jednání o koalici rozhodla koalice ODS+KDU-ČSL. Po deset dnů bude přednostně jednat s ANO. Společně by tyto dva subjekty disponovaly 17 hlasy v zastupitelstvu. Na druhé straně stojí zatím trojblok STAN (osm mandátů), Piráti (šest mandátů) a minimálně část VOK (tři mandáty). Jenže v hnutí VOK není jednotný pohled na setrvání v trojbloku.

Místní a SNK1 mají dohromady sedm mandátů. Pokud by trvaly oba velké bloky na svém, je zřejmé, že bez Místních a SNK1 nemají šanci na sestavení většiny, pokud by nepočítaly s hlasy přeběhlíků. Zatím stranou jednání zůstává SPD, které disponuje čtyřmi hlasy v zastupitelstvu.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio