Minimální zájem o prohlídku odpovídá i zájmu obyvatel o letní kino, tvrdí primátorka Karlových Varů

27. březen 2019 12:00

Oprava karlovarského letního kina tak, aby mohlo kvalitně sloužit, by stála miliony korun. Odhaduje to vedení města, které pozvalo veřejnost na prohlídku areálu.

Historické letní kino v Karlových Varech patří mezi symboly lázeňského města. Kdysi se v něm konaly mezinárodní filmové festivaly a na jeho pódiu se střídaly herecké hvězdy. V posledních letech ale amfiteátr zeje spíše prázdnotou a jeho zázemí pomalu chátrá. A tak chce vedení města letní kino dočasně uzavřít. Včera večer (26.3.) kvůli tomu přišly do letního kina desítky lidí, převážně ale z řad novinářů a zastupitelstva města.

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové byl zájem o prohlídku minimální, a odpovídá i zájmu obyvatel o kino. „Zbourat určitě ne. Ale jestli konzervovat, nebo ne, o tom jednáme. Minulý týden jsme měli první jednání se skupinou, která má nějaký nápad. Dohodli jsme se na tom, že do dvou týdnů předloží konkrétní financování,“ uvedla primátorka. Podle ní by mělo být jasno do měsíce. Část obyvatel nechce o letní kino, které se ale v posledních letech potýká s malou návštěvností, přijít.

„Stav je podle mne tristní. Při každé akci musí přijít statik, aby to povolil, musí se překolíkovat stojky, které pódium drží. Sedačky jsou ve špatném stavu. Látovat to malými investicemi nemá cenu. Buď se počká na nějaký projekt a dají se sem peníze, aby to fungovalo, jak má, nebo bych to raději zakonzervoval a přesunul promítání třeba na Rolavu,“ vyjádřil Milan Žemlička, jednatel městské společnosti KV City Centrum, která se o areál stará.

Vedení města tvrdí, že dosavadní investice do letního kina přesahují 21 milionů

Náměstek primátorky Karlových Varů Petr Bursík řekl, že jen oprava pódia pod promítací plochou, na kterém se odehrávají koncerty nebo na něm každoročně na mezinárodním filmovém festivalu zdraví diváky hlavní hvězdy, by stála asi tři miliony korun. A zabezpečení orchestřiště pod pódiem asi 1,5 milionu korun. A pokud by kino chtělo přejít ze staré filmové promítačky na moderní digitální technologie, pak by bylo potřeba dalších asi pět milionů korun. Současné vedení města přitom tvrdí, že od roku 2011 se do letního kina dalo přes 21 milionů korun.

Opoziční zastupitel Jindřich Čermák ale řekl, že je kino ve stavu, v jakém předpokládal, protože se do něj v posledních desítkách let neinvestovalo. „Ale pořád si myslím, že stačí relativně malá investice, aby se z toho stal letní amfiteátr, kde by se mohla konat nejen filmové projekce, ale i hudební a divadelní představení. Zakonzervování je podle mě promarněná příležitost.“

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio