Milan Drobný: Na svého profesora Oldřicha Nového vzpomínám s úctou

4. červenec 2019

Zpěvák Milan Drobný studoval v nultém ročníku konzervatoře obor hudební komedie a operety. Jedním z jeho profesorů byl i Oldřich Nový, na kterého má velmi hezké vzpomínky. Teď se známý zpěvák těší na svou novou desku. Spolupracoval na ní s Eduardem Parmou a bude to pocta naší vlasti.

Milan Drobný byl žákem Oldřicha Nového v nultém ročníku na konzervatoři. Obor hudební komedie a operety, který Oldřich Nový vymyslel, s ním studovali například i Petra Hapka nebo Jarmila Gerlová.

Na Oldřicha Nového vzpomíná s úctou a láskou jako na člověka, který byl ve skutečnosti stejný jako na filmovém plátně: „Přišel do třídy a kouřil. ‚Podejte mi Jarmilko tamten popelník u tabule.‘ Ona řekla: ‚Pane profesore, to není popelník, to je miska z umělé hmoty na křídu.‘ ‚To nevadí.‘ Típl cigaretu a nedělo se nic.“

Pocta naší vlasti

Nápad na nové album dostal Milan Drobný při dovolené na Havaji, když se procházel po pláži. Do hlavy se mu vloudila myšlenka na Jizerské hory, a tak byla první písnička na světě. CD vzniklo jako pocta k výročí samostatnosti naší země. Titulní píseň má název Moje zem a aranžmá připravil Eduard Parma. Typicky české názvy mají i další písně, jako například Panenka a panák z Rokycan, Boubín nebo Tepličáci. Ostatně z Teplic je i současná kapela Milana Drobného, která se jmenuje Nadrobno.

Přátelství s Karlem Gottem

S Karlem Gottem se Milan Drobný zná už od studií na konzervatoři, tedy téměř šedesát let. Karla si váží a má ho rád: „Ano, jelikož ho znám dobře, mohu říct, že je to ohromný profesionál. Vím, jak vždy přistupoval ke své profesi, ale i k tomu, jak se třeba připravit jen na besedu. Když začal malovat, byla to láska ještě větší než zpívání. Dával do všeho cit, a to je na něm to nejvzácnější,“ říká Drobný.

Zajímá vás, kde bude trávit Milan Drobný léto a jaký sportovní zážitek si pro příště už odpustí? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio