Michala Dlouhého pro Cyrana přemluvil Kamil Halbich, kterému se v Plzni zalíbilo v donu Quijotovi

4. duben 2018

Nejprve hrál úryvek Cyrana v seriálu „Bohéma“, kde představoval herce Zdeňka Štěpánka. A v Plzni si pražský herec Michal Dlouhý zahraje poprvé Cyrana plnokrevně. „To je role, která se neodmítá,“ usmívá se Dlouhý.

Michal Dlouhý kývl na nabídku 11. ročníku festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Oslovili ho už vloni, ale měl práci. A letní účinkování nebere, prázdniny patří jeho dětem. „Jenže letos jsou na táboře a pak stejně přijedou, jezdíme sem každý rok za kamarády,“ vysvětluje Dlouhý, proč po letech odmítání letního hraní přijal roli v Plzni.

Jeho děti navíc v Plzni uvidí tatínka poprvé hrát divadlo. „Ostatní představení jsou mládeži nepřístupna,“ vysvětluje Dlouhý. Na jeho plzeňském účinkování má velký podíl herec Kamil Halbich, který v Plzni před dvěma lety účinkoval v Donu Quijotovi. Líčil prý barvitě báječnou atmosféru zkoušení a představení a Michala Dlouhého nahlodal. Ten nakonec přišel s myšlenkou, že by „Cyrana“ mohl režírovat herec a režisér – a plzeňský rodák – Ivan Řezáč.

„Cyrano“ bude mít premiéru 30. června v Proluce v centru Plzně. Kromě Michala Dlouhého v něm budou hostovat Kamil Halbich jako Le Bret a členka plzeňské činohry Andrea Mohylová v roli Roxany.

autor: Petra Kosová