Michaela Kuklová a Jan Potměšil: Natáčení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci byl zážitek

20. prosinec 2021

Michaela Kuklová a Jan Potměšil ztvárnili hlavní role v populární pohádce z roku 1987, která získala i několik mezinárodních ocenění. Na natáčení vzpomínají rádi a s úsměvem, i když při něm zažili také perné chvíle a nebezpečné situace.

Nešikovná, ale milá princezna Jasněnka a rozlítaný švec Jíra v podání Michaely Kuklové a Jana Potměšila oslovili už několik generací. Když oba herci nabídnuté hlavní role přijali, nečekali, že je pohádka bude provázet celý život. „Já jsem zrovna něco točila na Barrandově, když se na schodišti zjevil Zdeněk Troška a volal na mě: ‚Míšánku mám pro Tebe Jasněnku, mám pro Tebe princeznu. Já jsem si v té době ani neuvědomila, co mi vlastně Zdeněk nabídl,‘“ vzpomíná Michaela.

Jan Potměšil nabídku dostal při studiu prvního ročníku DAMU. „Tenkrát mi zavolal někdo z produkce. Nevěděl jsem, jestli už je to definitivně jasné, rozhodnuté, ale zaradoval jsem se velmi. Jsem moc šťastný, že mě tahle příležitost potkala.“

Natáčení bylo pro oba herce nezapomenutelné. Zažili při něm nejenom krásné chvíle, ale i momenty, kdy měli strach.

Výbuch při natáčení shodil kameramana

Nejvíce jim asi dal zabrat výbuch ve skalní sluji, kde se točilo, jak Sluneční paní zničí doupě zla. Pyrotechnici do sluje připravili nálož, po odpočítání režiséra měli oba herci společně z jeskyně vyběhnout a technici potom nálož odpálit. Při zkouškách bez výbušniny šlo všechno hladce, ale vlastní natáčení vyděsilo všechny, včetně Jana Potměšila, který ho zprvu považoval za dobrý adrenalin.

„Kamera jede, klap - 1,2,3 a vyběhli jsme ven. V ten moment se ale ozvala příšerná rána a tlaková vlna za námi byla tak silná, že shodila i kameramana, který byl na takovém ochozu. Naštěstí se mu nic nestalo. Záběr jsme pro jistotu točili ještě jednou. Moc se nám do něj už ale nechtělo, i když pyrotechnici použili o hodně slabší nálož.“

Pro Michaelu byla ještě horším zážitkem jedna scéna s Helenou Růžičkovou. Ta hrála čarodějnici a do předepsaného profackování princezny Jasněnky střevíčkem se obula s razancí sobě vlastní. „Já už jsem od ní byla dobitá při zkouškách, udělala mi modřiny v obličeji a rozsekla pusu. Dostala jsem z toho až takové trauma, kdy jsem prohlásila, že už se od Helenky mlátit nenechám. Měla jsem z ní ale velký respekt, a když odešla, tak jsem to hodně obrečela, šíleně jsem si ji zamilovala. Byla to pro mě jedna z top hereček, která zahrála úplně všechno.“

Krásné zážitky se Zdeňkem Troškou

Většina natáčení se ale bez podobně dramatických nebo nepříjemných chvil obešla, více vzpomínek mají herci těch hezkých. Nejraději vzpomínají na spolupráci se Zdeňkem Troškou, který pohádku režíroval. „Zdeněk je laskavý režisér. Nechává herce hodně samostatně tvořit a má smysl pro humor. Pracuje se s ním nádherně,“ říká Michaela. A pro Jana Potměšila je každá chvíle, kdy byl se Zdeňkem Troškou na place, vzpomínkou na exkluzivní společnost.

Zajímá vás, jak se natáčely „létající“ scény ševce Jíry nebo proč jedna scéna připomínala spíše horor Ptáci? Nejenom to můžete slyšet v záznamu celého pořadu.

autoři: Patrik Rozehnal , JMys
Spustit audio