Mezinárodní soutěž ohňostrojů v Sokolově zůstane

14. únor 2020 11:30

Zastupitelé města Sokolov rozhodli o omezení městských ohňostrojů. Konat se bude pouze jeden do roka, a to při akci Hurá prázdniny, jejíž součástí je Mezinárodní soutěž ohňostrojů. Ostatní oslavy, například Den horníků, budou bez rachejtlí.

Mezinárodní soutěž ohňostrojů pořádá Městský dům kultury Sokolov od roku 2015 jako vyvrcholení dvoudenní akce Hurá prázdniny. Během večera proběhnou vždy tři soutěžní a jeden mimosoutěžní ohňostroj. Ohňostroje město vyjdou každoročně na 240 tisíc korun. Zastupitelstvo na svém zasedánírozhodlo zachovat koncept akce Hurá prázdniny podle stávajícího vzoru, včetně konání soutěže ohňostrojů. 

Pořádání soutěže podpořila téměř celá městská rada. Proti byl ale například Petr Kubis, který svůj negativní postoj obhajoval tím, že tato akce městu v podstatě nic nepřináší, jen se zvyšují bezpečnostní rizika. Zastupitel Petr Krása také uvedl, že v ohňostrojích nevidí přínos a podle něho je současným trendem ústup od ohňostrojů. „Sokolov s nimi kdysi s jako velkou a ojedinělou akcí začal, tak proč by s nimi nyní Sokolov také nemohl skončit,“ podotkl zastupitel. 

Místostarosta Karel Jakobec řekl, že ačkoliv stál u zrodu soutěže ohňostrojů, pokud budou zrušeny, uražený nebude. Ale podotkl: „Proč bychom se měli zbavovat naprosto ojedinělé akce, která do Sokolova přiláká tisíce lidí, a ti se tady baví. Ohňostroje trvají jen krátkou dobu a je to jednou do roka.“ Podle zastánců mezinárodní soutěže ohňostrojů se v případě, když bude zrušena, stane jediné – okamžitě se jí ujme jiné z měst. 

autor: nkr | zdroj: Město Sokolov
Spustit audio