Mezinárodní letiště v Karlových Varech nově nabízí traťovou údržbu velkých dopravních letadel

5. říjen 2021 08:55

Soukromá firma začala v areálu karlovarského letiště s provozem traťové údržby velkých dopravních letadel. Ta se budou na letišti objevovat zejména mimo hlavní letní sezonu, kdy pro ně letecké společnosti nemají využití.

U prázdné vzletové a přistávací plochy stojí dva velké dopravní letouny, občas odstartuje jen malý soukromý stroj. Tak vypadá v současné době hlavní část mezinárodního letiště v Karlových Varech. Na dopravní terminálu je sice minimální provoz, právě v těchto dnech tam ale začíná pracovat nová služba pro letecké dopravní společnosti.

„Společnost AviTechnics nás oslovila s žádostí, zda by bylo možné na našem letišti poskytnout odbavovací plochu pro odstavení několika letadel, na kterých by podobu té odstávky byla prováděna takzvaná traťová údržba,“ uvedl ředitel mezinárodního letiště Václav Černý. Takzvaný traťový servis pro dopravní stroje bude patřit mezi další vedlejší činnosti leteckého areálu.

Nová vedlejší činnost by mezinárodnímu letišti měla pomoci zlepšit hospodářský výsledek. Kvůli pandemii koronaviru totiž do lázní pravidelné spoje nelétají a počty mimořádných letů zůstávají na minimu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio