Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary patří k nejstarším v Evropě. Jeho první ročník se konal už v roce 1946

3. červenec 2020

Dnes 3. července měl v Karlových Varech začít 55. ročník mezinárodního filmového festivalu. A právě této největší kulturní akci u nás je věnovaný další díl rubriky Dvacítka Karlovarského kraje.

Vůbec první ročník filmového festivalu se odehrál ve dnech 1. – 15. srpna 1946, ale ne v Karlových Varech, jak jsme zvyklí. První ročník filmového festivalu se pořádal v Mariánských Lázních. Do Karlových Varů se přesunul o rok později. V roce 1948 byla poprvé udělena cena Křišťálový glóbus, hlavní cena pro nejlepší film. První udělovanou cenu získala režisérka Wanda Jakubowská za film Osvětim.

V roce 1956 byl festival zařazen do kategorie A mezi ty nejvýznamnější světové filmové festivaly jako jsou v Cannes, Berlíně či Benátkách. Zároveň začalo v Československu docházet k mírnému uvolňování režimu, tudíž se začaly vracet i díla západních tvůrců. Vzhledem ke konání Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě, bylo rozhodnuto střídat tyto festivaly ob rok, což platilo až do konce osmdesátých let.

Festival tak, jak ho známe

Na 27. ročníku v roce 1990 se začaly promítat filmy, které byly za komunismu v Československu zakázány, což vzbudilo velký zájem. Po čtyřiceti letech fungování filmového festivalu pod tlakem socialismu bylo nutné udat nový směr.

V pátek podvečer začali na červený koberec u hotelu Thermal přijíždět první hosté. Na snímku ředitel festivalu Jiří Bartoška.

V roce 1994 se do čela karlovarského filmového festivalu postavila filmová publicistka Eva Zaoralová a herec Jiří Bartoška, který redaktorce Janě Strejčkové přiznal, že začátky vůbec nebyly jednoduché. „Nikdo jsme nic neuměli. Eva Zaoralová jako umělecká ředitelka nevěděla, jak se nakupují filmy, byť jezdila na všechny možné festivaly jako kritička. Já jsem byl do té doby herec, netušili jsme nic. Dneska, po 27 letech, si troufnu říct, že ten festival už umíme,“ uvedl Bartoška.

Vzhled festivalu, jak ho známe, vytváří studio grafického designéra Aleše Najbrta. To s festivalem spolupracuje od roku 1995. Od roku 2008 vznikají dokonce festivalové znělky, ve kterých vystupují známé osobnosti, které byly na festivalu oceněny.

Karlovy Vary jsou městem, kam festival patří

Festival každoročně představí na 200 filmů z celého světa. Oblíbený je zejména pro svou přátelskou a uvolněnou atmosféru. Zároveň jsou právě Karlovy Vary podle Jiřího Bartošky místem, kam festival patří. „Vary mají ještě jeden velký dar, že ten půdorys, jaký mají, je ideální pro to, aby se tu dělal festival. Ta atmosféra je nepřenosná. Když to přirovnám k Berlínskému festivalu, tam když skončí film, ti lidé jdou klidně domů, ale tady ti lidé zůstávají, potkávají se, baví se o filmu,“ řekl prezident festivalu.

Během doby působení karlovarského filmového festivalu na světové kulturní scéně se zde po červeném koberci prošly herecké ikony jako například Leonardo DiCaprio (1994), Michael Douglas (1998), Scarlett Johanssonová (2001), Morgan Freeman (2003), Robert De Niro (2008), John Travolta (2013) nebo loňská hvězda festivalu Robert Pattinson (2018).

Jak to bude s 55. ročníkem, si poslechněte v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio