Mezi Plzní a Domažlicemi začne jezdit nová vlaková souprava Regio-Shark

24. září 2012

České dráhy představily v Plzni nový regionální motorový vlak Regio-Shark. Výrobce z polských strojíren v Bydhošti dodá Českým drahám přes 30 strojů za téměř 2 miliardy korun a devět z nich by mělo jezdit na západě Čech. Motorová jednotka řady 844 začne na podzim vozit cestující na trati Plzeň – Domažlice. Dostala označení RegioShark podle přední části soupravy, která připomíná tlamu žraloka.

„Nové motorové jednotky podstatným způsobem zkvalitní cestování na frekventované trati Plzeň – Domažlice. Při výběrovém řízení jsme přihlíželi k požadavkům regionů a jejich zástupců, kteří regionální spoje objednávají. Věřím, že budou s vítězným vozidlem spokojeni stejně jako naši cestující v Plzeňském kraji,“ uvedl Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

Maximální rychlost souprav RegioShark je 120 km/h, délka vlaku je 44 metrů, celková kapacita vlaku je 240 míst. Vlak je vybaven uzavřeným systémem WC v bezbariérové úpravě, klimatizací, audiovizuálním informačním systémem. Nabízí univerzální prostory pro kočárky, jízdní kola a objemná zavazadla.

Celkový počet jednotek RegioShark pro Plzeňský kraj je 9 v celkové hodnotě 577 milionů korun. První čtyři budou v Plzeňském kraji k dispozici do konce letošního roku, všechny jednotky začnou v provozu jezdit do poloviny roku 2013. V rámci zkušebního provozu budou nové vlaky jezdit kromě domažlické trati také v úseku Plzeň – Plasy na žatecké trati a v neděli také na trase Plzeň – Rokycany.

Kromě Plzeňského kraje budou tyto moderní regionální vlaky jezdit ještě v Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio