Mezi Pannou a Babou se opět chodí po lajně. Co se ještě děje na Troskách?

Po úspěchu v minulých letech se na hrad Trosky už po čtvrté vrátili lanochodci, aby se opět procházeli mezi věžemi Panna a Baba. Adrenalinová podívaná bude k vidění celý víkend.

Takzvané lajny jsou 2,5 centimetrů široké popruhy, které dnes nahrazují lana určená pro chůzi. Pořadatelé je natahovali už v pátek. A nebylo to úplně jednoduché. Vzdálenost mezi věžemi je asi 86 metrů a jsou asi ve výšce 50 metrů nad nádvořím. K ukotvení lan přitom nesměli zasáhnout do věží, ani do čedičových skal, na kterých věže gotické památky stojí.

„Dneska už tady zkoušíme, jak je to napnuté. O v sobotu a v neděli by se mělo chodit po celý den, jak je otvírací doba hradu,“ popsal v pátek pro Český rozhlas provazochodec Jakub Uhlíř. Podle jeho odhadu se na lajnách prostřídá asi dvacet lidí.

Čtěte také

„O některých ale nevím. A někteří z nich to třeba nepřejdou, že prostě spadnou. Zkusí si to jaký je to pocit, jaká je to výška …“ doplnil Jakub Uhlíř. Slacklineři, jak se současným provazochodcům říká, jsou samozřejmě jištění. Chůzi po tréninkové lajně nízko nad zemí si budou moct vyzkoušet i běžní návštěvníci hradu.

Provazochodci přitom na Troskách nejsou jedinou atrakcí tohoto víkendu. „V sobotu, ve stejný den, kdy začínají lanochodci, tady máme večer i muzikál. Noc na Karlštejně v podání jilemnického divadla J. K. Tyla,“ uvedl kastelán Lubomír Martinek a dodal, že i přes původně špatné vyhlídky kvůli karanténním opatřením bude nakonec letní doprovodný program na Troskách bohatý.

„Nakonec těch akcí zůstalo strašně moc, dokonce všechny, kromě té první. Spočítali jsme to letos na dvacet sedm akcí. Bude letní kino, nějaké koncerty navíc, máme tam šermíře, divadlo a tak dále,“ doplnil kastelán hradu Trosky.

Spustit audio

Související