Meteorologové varují před silným větrem. Na horách může mít sílu vichřice

20. říjen 2021 12:25

Ve čtvrtek bude na většině území Česka foukat vítr s nárazy i přes 90 kilometrů v hodině. Na horách bude ještě silnější, dosáhne rychlosti kolem 125 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice.

Podle meteorologů bude ve čtvrtek přecházet přes střední Evropu k východu studená fronta. V souvislosti s tím bude ve čtvrtek ráno a dopoledne v Čechách, na Českomoravské vrchovině a k ní přilehlých částech Jihomoravského kraje od západu zesilovat vítr.

V Karlovarském kraji vítr v nárazech dosáhne rychlosti až 90 kilometrů v hodině, na horách kolem 125 kilometrů v hodině. Večer začne vítr v Česku slábnout, uvedli meteorologové. Jejich upozornění před silným větrem platí od čtvrtečních 09:00 do 20:00.

„Silnější vítr se na našem území vyskytne po delší době a stromy jsou stále ještě olistěné, proto je vysoká pravděpodobnost pádů stromů a polomů, přerušení elektrického vedení a škod na majetku. Na studené frontě se navíc ojediněle vytvoří také bouřky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svém facebooku.

autor: nkr
Spustit audio