Město Touškov hledá dobrovolníky, kteří by dohlíželi na bezpečné dětí

18. únor 2020 15:35

Stoupnout si každý všední den mezi 7. a 8. hodinou ráno k přechodu pro chodce na silnici ve Městě Touškov na severním Plzeňsku. To je úkol pro dobrovolníka, kterého škola kvůli bezpečnosti dětí hledá.

Město Touškov protíná frekventovaná silnice II/180 směrem na Manětín, kudy teď vede i doporučená objízdná trasa kvůli rekonstrukci Studentské ulice v Plzni. Část ze 400 žáků, kteří každé ráno přijíždějí do školy z okolních obcí autobusem, ale i řada místních dětí, musí rušnou ulici každé ráno přejít. Což je mnohdy nebezpečné. Podle ředitelky základní školy Dagmar Mezerové doprava zhoustla během posledního půl roku: „Myslím, že je to tím, že jsme byli určeni jako objízdná trasa.“

Souvislost připustil i provozní náměstek krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Michal Syřínek. „Přes Město Touškov je pro nákladní dopravu vyznačená doporučená trasa pro objetí Karlovarské ulice v Plzni, takže je možné, že k nějakému nárůstu nákladní dopravy došlo. Jsou to náklaďáky nad 12,5 tuny,“ upřesnil Syřínek.

Část ze 400 žáků, kteří každé ráno přijíždějí do školy ve Městě Touškov z okolních obcí autobusem, ale i řada místních dětí, musí rušnou ulici každé ráno přejít

Přechod na objízdné trase musí přejít hodně dětí cestou do školy. To je důvod, proč škola hledá dobrovolníky, kteří by na bezpečnost dohlíželi.

Pozor, přechází tu děti!

„Asi by to mohla být žena na mateřské dovolené nebo nějaký důchodce tak, aby tam mezi sedmou a osmou hodinou ráno stál a pomáhal dětem bezpečně přejít. Pokud se přihlásí více lidí, můžou se střídat nebo je můžeme využít na více přechodech. Dobrovolník nemůže přijít jen tak z ulice. Musí být proškolený, oblečený ve výstražné vestě a musí mít bezpečnostní terčík, kterým bude auta případně zastavovat,“ vysvětlila ředitelka Dagmar Mezerová.

Dobrovolníci by zatím měli fungovat do konce roku. Mezitím město Touškov začne nejvíce frekventovaný přechod u školy předělávat. „Město ještě letos hodlá vybudovat ostrůvek na přechodu, kde se vychýlí osa komunikace tak, aby donutila řidiče zpomalit. Tím by se měla zvýšit bezpečnost na přechodu. Následně dojde i k nasvícení celého přechodu,“ uvedl místostarosta Jan Veselý.

Doprava by se také mohla částečně zklidnit po dokončení rekonstrukce Studentské ulice v Plzni. Podle ředitelství ŘSD by mělo být hotovo do konce letních prázdnin.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio