Mějte aktuální informace o zemětřesení v mobilu, Geofyzikální ústav spustil novou aplikaci

19. listopad 2018 14:00

Geofyzikální ústav Akademie věd spustil mobilní aplikaci, která informuje o aktuálních zemětřeseních v západních Čechách. Program nepřetržitě shromažďuje údaje z blízkých měřících stanic. 

„V podstatě se lidé budou dozvídat lokalizace zemětřesení, která tam pořád probíhají, takže i ta slaboučká, která nejsou pocítitelná, a my je monitorujeme. Vyhodnocujeme to vždycky jednou za hodinu, protože u nás se přece jenom nejedná o zemětřesení, která by byla nějak společensky nebezpečná, takže není potřeba tady tlačit na extra včasné varování. Je to spíš o té informaci,“ popsala seismoložka Jana Doubravová.

Aplikace WEBNET Geofyzikálního ústavu Akademie věd

V aplikaci se nachází také dotazník, ve kterém mohou lidé popsat svá pozorování a pocity ze zemětřesení, která pocítili. Jejich zkušenosti pak mají pomoc vědcům při výzkumech. Aplikace je ke stažení zdarma. 

Takzvané zemětřesné roje jsou na Karlovarsku už velmi známé. Vyskytují se zde pravidelně každý rok. Nejčastější a nejsilnější otřesy zaznamenávají na Chebsku, kde roje byly naposledy letos v květnu. Vůbec nejsilnější zemětřesení na západě Čech bylo v roce 1985, tehdy otřes dosáhl magnituda 4,6 z desetibodové stupnice.  

autor: nkr
Spustit audio

Související