Medvídek učí první pomoc děti v Domažlicích

15. leden 2019 11:15

Jak zavolat sanitku nebo ošetřit zlomenou ruku se v domažlické nemocnici učí žáci základních a mateřských škol.

Asi málokdo z nás chodí rád k lékaři nebo do nemocnice, tím méně malé děti. Bohužel někdy si to okolnosti vyžádají, a proto vznikl projekt „Medvídek v Domažlické nemocnici". Je určený pro žáky mateřských a základních škol, které se přímo v nemocnici učí základy první pomoci a seznamují se s nemocničním prostředím. Mezi prvními si to mohli vyzkoušet předškoláci z mateřské školy v Zahradní ulici v Domažlicích. 

Jak zavolat sanitku nebo ošetřit zlomenou ruku, se v domažlické nemocnici učí žáci základních a mateřských škol. Nosí si tam kvůli tomu s sebou své plyšové medvídky

„Cílem je odbourání strachu například při nehodě, které jsou děti svědkem, jsou u ní sami a potřebují si zavolat pomoc. Učíme je, jak pomoc zavolat, jak říct operátorovi, co se stalo a kde se nachází. Učíme je, jak dát zraněného kamaráda to takzvané zotavovací polohy. Součástí je návštěva ambulance, kde se děti zbaví strachu z nemocničního prostředí,“ vysvětlil lékař a ředitel nemocnice v Domažlicích Petr Hubáček.

Děti si do nemocnice také nosí vlastního plyšáka, na kterém je lékaři a sestřičky naučí, jak ošetřit zraněného. Pomocí klacku a šály tak medvídkovi děti udělají dlahu. „Byli jsme mile překvapení, kolik toho děti vědí. Mnohokrát ani dospělí nevědí, kam mají v případě nehody zavolat,“ řekla zdravotní sestra z domažlické nemocnice Monika Hubáčková.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio