Medard je největším rekultivačním jezerem v Česku. Nabízí romantickou krajinu a průzračnou vodu

4. září 2021

Jezero Medard na Sokolovsku v Karlovarském kraji vzniklo zaplavením bývalého hnědouhelného lomu Medard-Libík. S celkovou plochou téměř 500 hektarů, konkrétně s délkou čtyři kilometry a šířkou jeden a půl kilometru, patří k největším jezerům svého druhu u nás. Prozatím v něm platí zákaz koupání, ale rozhodně si můžete dopřát procházku po jeho břehu.

Jezero Medard zaujme na první pohled průzračně čistou vodou. „Jezero bylo napuštěno vodou z řeky Ohře a nemá žádný další velký přirozený přítok. To znamená, že se sem nesplavují hnojiva, pesticidy a jiné organické látky z polí a luk,“ vysvětluje obyvatel na břehu stojící obce Habartova Milan Rada.

Do několika let by to tu mohlo vypadat jako na Lipně. V rámci urbanistické studie se v blízkosti jezera plánuje množství rekreačních a sportovních aktivit. Na severních březích by měly vzniknout turistické resorty, rybářské kluby, jacht kluby. „Na jižním břehu, směrem na Bukovany, počítají plány s ponecháním přírodního profilu. Jsou tam vybudované ptačí ostrovy, kde hnízdí vodní ptactvo a rozsáhlé porosty rákosí,“ říká Milan Rada.

Největší hloubka jezera je 57 metrů. Délka břehové linie, kolem které má v příštích letech vyrůst rozsáhlý rekreační areál, měří 12 kilometrů. Jen obejít celé jezero kolem dokola zabere takové dvě hodiny. Dnes už byste nepoznali, že tu ještě před pár lety byl uhelný lom s hloubkou až 180 metrů. Přesněji řečeno dva lomy, které šly proti sobě, až se spojily.

Spustit audio