Mateřská láska není samozřejmost, poukazuje film Absence blízkosti. Promítnou ho v liberecké knihovně

Krajská vědecká knihovna v Liberci dnes 4. října nabízí filmovou projekci. Psychologické drama režiséra Josefa Tuky, které se týká neotřelého a tabuizovaného tématu – mateřského odcizení.

Film měl premiéru v roce 2017 na filmovém festivalu v Karlových Varech, v hlavní roli se představila Jana Plodková, ve snímku si zahrál i Marek Němec. Po promítání v knihovně K. H. Máchy v Litoměřicích a v Městské knihovně Františkovy Lázně přichází na řadu liberecká premiéra – v Krajské vědecké knihovně v Liberci od 18 hodin.

 „Na minulých projekcích v knihovnách bylo vždy plno. Zdá se, že náš film si knihovny k promítání vybírají tak často proto, že jedním z hlavních motivů Absence blízkosti jsou rodičovské deníky, což má velmi blízko k literatuře,“ říká režisér snímku Josef Tuka a pokračuje: „Řada knihoven dnes disponuje kvalitní promítací technikou, někde tak i nahrazují nepřítomnost kina ve svém městě.“

Absenci blízkosti v Libereckém kraji promítlo v červenci kino Máj v Doksech, po liberecké projekci bude snímek k vidění v sousedním Ústeckém kraji – 22. října od 18 hodin v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem.

Hlavní postava Hedvika – Jana Plodková – je svobodná matka tříměsíční holčičky Adélky. Místo radosti z mateřství si ale prochází životní krizí. Kromě nepříliš ideálního vztahu s matkou má pocit, že ani její mateřská láska k dceři není příliš velká. Jako terapii se rozhodne použít otcovy nedávno nalezené rodičovské deníky z dob jejího raného dětství. Díky zápisníkům začne navštěvovat nejen zmiňovaná místa, ale i příbuzné ze strany zesnulého otce. Terapie opravdu začne fungovat a Hedvika mění nejen vztah k sobě samé, ale také k malé Adélce.

autoři: Jaroslava Mannová , reČRoL