Máte čich na nebezpečné dětské balónky? Výrazný zápach vás může varovat

27. duben 2019

Stěží narazíte na šťastnější malé dítě než to, kterému dáte do ruky nafukovací balónek. Vědí to firmy a často toho využívají při reklamních akcích, rodiče zase pomocí balónků dokážou svým ratolestem náležitě vyzdobit rodinnou oslavu. Při výběru nafukovacích balónků buďte ale opatrní, hlavně při nákupu přes internet. Z některých se totiž uvolňují nebezpečné chemické látky.

Varující výsledek dánského spotřebitelského testu

Dánská spotřebitelská rada patří mezi nevládní organizace, které nejsystematičtěji testují obsah nebezpečných chemických látek ve spotřebním zboží. Vzhledem k opakovaným nálezům problematických chemikálií v dětských balóncích se organizace rozhodla zadat chemické analýzy 15 dětských balónků zakoupených jak v kamenných obchodech, tak na internetu.

Bohužel podle výsledků zveřejněných počátkem dubna skoro polovina testovaných balónků propadla, protože ze sedmi z nich se uvolňovalo množství rakovinotvorných nitrosaminů nebo nitrosovatelných látek, které překračovalo platné evropské limity pro dětské zboží. Další 4 výrobky sice limity splnily, ale uvolněné množství nebezpečných látek se blížilo hraniční hodnotě.

Nejhůře dopadlo zboží zakoupené po internetu

Ze sedmi výrobků, které neprošly laboratorním testem, jich dánská spotřebitelská organizace zakoupila pět v internetových obchodech. Vůbec největší množství rakovinotvorných nitrosaminů se uvolňovalo z výrobku zakoupeného na webu Amazon.com a překračovalo platný limit 15krát. Také největší množství nitrosovatelných chemikálií se uvolňovalo z výrobku zakoupeného na webu Amazon.com, přičemž legální hodnota byla překročena dokonce 27krát. V reakci na zveřejněné výsledky internetové obchody Amazon.com a Wish.com ze své nabídky stáhly balónky překračující evropské limity.

Spotřebitelské organizace opakovaně upozorňují, že hlavně mimoevropští internetoví obchodníci mnohdy nerespektují regulace, které pro ochranu zdraví zavedla Evropská unie a kterými omezuje obsah nebezpečných chemických látek ve spotřebním zboží.

Nitrosaminy - proč jsou nebezpečné?
Látky ze skupiny nitrosaminů byly intenzivně zkoumány zejména jako součást dýmu, který vzniká při spalování tabáku. Řada nitrosaminů byla zařazena mezi karcinogeny s tzv. genotoxickým účinkem, tedy se schopností ovlivňovat dědičnou informaci v buňkách. Nitrosaminy můžeme do těla vdechnout, mohou se uvolňovat do slin, se kterými je můžeme spolknout. Ale mohou do těla procházet i prostřednictvím kůže. V případě balónku jsou jim děti vystaveny po jeho vložení do úst, případně při vdechnutí vzduchu z nafouklého balónku. Nitrosovatelné látky jsou pak takové chemikálie, které se mohou na rakovinotvorné nitrosaminy přeměnit.

Další zdroje vystavení nitrosaminům

Nitrosaminy se mohou uvolňovat nejen z balónků, ale i z dalších výrobků z gumy, při jejíž vulkanizaci nebyly dodrženy podmínky správné výrobní práce. Ve značném množství jsou nitrosaminům vystaveni aktivní kuřáci, ale i lidé, kteří se pohybují v zakouřeném prostředí (pasivní kouření). A byly také prokázány ve výparech tzv. elektronických cigaret.

Dalším významným zdrojem nitrosaminů mohou být potraviny. V případě ovoce a zeleniny nebo uzenin s vysokým obsahem dusitanů mohou nitrosaminy vznikat přímo v lidském těle, kdy docházelo k chemické reakci s aminokyselinami. Dalším způsobem, jak se vystavit nitrosaminům, je konzumace nevhodně tepelně upravovaných potravin, například grilovaných nebo smažených.

Jak chránit děti před chemikáliemi z balónků? Zápach by měl varovat

  • Dánská spotřebitelská rada doporučuje raději nakupovat balónky v kamenných obchodech nebo u evropských internetových prodejců, kteří jsou povinni dodržovat regulaci obsahu nebezpečných látek platnou v EU.

  • Pokud při zakoupení balónků nebo jiného gumového zboží cítíte intenzivní „chemický“ zápach, raději zboží nekupujte nebo vraťte. V testu balónků dopadly nejhůře ty, které po rozbalení nejvíce zapáchaly a podle Dánské spotřebitelské rady se jeví pravděpodobný vztah mezi zápachem a množstvím uvolňovaných nitrosaminů.

  • Malé děti by si s balónky měly hrát pouze pod dohledem dospělých.

  • Balónky raději nafukujte mechanickou pumpičkou. Děti ani vy tak nebudete nitrosaminům vystaveni během nafukování.

  • Nedovolte dětem balónky cucat. Omezíte tak riziko vstřebání chemických karcinogenů rty a prostřednictvím slin.

  • Poškozené nebo prasklé balónky vyhoďte, zabráníte tomu, aby děti vdechly nebo spolkly uvolněné gumové částečky.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio