Martinské rohlíčky s ořechovou náplní. Tradiční pečivo pro tento čas

Tato svatomartinská pochoutka nesmí chybět. Kromě ořechové náplně, můžete udělat i makovou nebo třeba i povidlovou. Někde se místo rohlíčků připravovaly svatomartinské podkovy. Jde vlastně o totéž těsto i náplně, jen tvar je jiný.

Ingredience
  • Na těsto: 450 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 150 g másla
  • 100 g jemného krystalu
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek, sůl, citrónová kůra
  • Na náplň:
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g strouhaného perníku nebo strouhanky
  • 100 g medu
  • trochu mléka
  • 1 vejce na potření

Do proseté mouky přidáme žloutky, droždí, které jsme utřeli s cukrem, vlahé máslo, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a citrónové kůry, osolíme a studeným mlékem zaděláme těsto, které necháme v chladu 30 minut odpočinout. Poté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na 16–20 kousků. Z každého utvoříme kuličku, kterou rozválíme na oválek, do středu dáme ořechovou náplň, okraje potřeme rozšlehaným vejce a vytvoříme rohlíček. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a v chladné místnosti je necháme asi 40 minut kynout. Pak je pomažeme vejcem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut.

Příprava náplně: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, zvlhčíme mlékem, přidáme med a dobře promícháme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko