Martínek, kterému lidé ve sbírce přispěli na léčbu vážné nemoci 150 miliony korun, odletěl na zákrok do francouzské nemocnice

22. leden 2024

Z letiště v Brně dnes odletělo letadlo s vážně nemocným Martínkem z Olomoucka a jeho rodiči. Dítě podstoupí v nemocnici ve francouzském Montpellier léčbu vzácné genetické nemoci, na kterou mu lidé přispěli ve sbírce víc než 150 milionů korun. Pojišťovna v Česku odmítla léčbu zaplatit.

Martínkovo vzácné genetické onemocnění má neurologické projevy. Dítě trpí svalovými obtížemi poruchami spánku pohybu nebo problémy s polykáním. Při letu na něj proto dohlédla lékařka Soňa Šuláková. Přiblížila, co chlapečka ve francouzské nemocnici čeká, pokud bude úplně v pořádku bude bez klinických známek infekce.

Ve Francii dvouletého Martínka čekají předoperační vyšetření, samotný zákrok a následné asi dvoutýdenní pobyt v nemocnici na pozorování

Během 14 dnů po pozorování bude přímo do mozku aplikován lék, který by měl během několika týdnů způsobit, že u Martínka třeba dojde ke zlepšení a bude moct postupně chodit s oporou a bude se chovat jako zdravé dítě advokát rodiny.

autor: Alena Hesová
Spustit audio