Markétku nazpívala Marie Rottrová už před padesáti léty

14. květen 2023

Má mimořádný hlas plný citu, jemného chvění i odhodlaného rozhodnutí být slyšet. Jmenuje se Marie Rottrová. Původně se jako bankovní úřednice mohla díky své korektnosti a preciznosti stát možná i bankovní ředitelkou, jenže muzikantské geny ji pomalu, ale jistě natáčely jiným směrem.

Pro mnoho posluchačů je představitelkou příjemné, optimismus vyzařující ženy. Svůj první velký hit nazpívala v roce 1971 roce. Půjčila si ho od polské zpěvačky Maryly Rodowicz, český text jí napsala Miroslava Černá. Jmenuje se Kůň bílý. Tato píseň odstartovala prodejní úspěch nahrávek Marie Rottrové. Polská tvorba ji provázela už od dětství, jednak z rozhlasu a pak také z televize, protože v Ostravě vždycky běžely polské televizní programy.

V roce 1973 převzala od Maryly Rodowicz další píseň, jmenuje se Małgośka. Je o zradě milého, zpívá se v ní: "Byli jsme už na úřadu zapsáni, bílé košile na šňůře schly. Nevěděla jsem, co se mnou bude, jakmile spatřila jsem ho tamtu dívku za ruku vést. Markétko, tanči a pij. A z něj si utahuj, on za groš nestojí. A vem ho čert. Až se vrátí, řekni ne, ať si jde tam, kam chce.“

Český text k této písni napsala Jiřina Fikejzová a bylo by určitě zajímavé zjistit, jak se tato písnička u nás projevila v popularizaci jména Markéta.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.