Marie, Josef a Ježíšek našli útočiště také v betlémě v centru Sokolova

28. listopad 2022 11:25

Sokolovské muzeum na výstavě Pojďme spolu do betléma v prostorách tamního zámku nabízí pohled na zajímavá dioramata. Autor jednoho z nich, Jiří Votruba, umístil ze dřeva vyřezávané postavičky Panny Marie, Josefa a Ježíška do centra Sokolova. 

„Nejnovější betlém je rok starý. Jeho součástí jsou motivy známých sokolovských staveb,“ uvedla kurátorka výstavy Romana Beranová. Návštěvníci nepřehlédnou maketu kostela na Starém náměstí. „Je tam také sokolovský zámek, evangelický kostel, bývalý klášterní kostel sv. Antonína Paduánského,“ doplňuje Beranová.

Nechybí ani postavy typické pro město, třeba socha sokolníka se sokolem a loveckým psem u nohy nebo hornická kapela. Vysoké jsou okolo dvanácti centimetrů. Je mezi nimi i žena s látkami, symbolizující textilní výrobu na Sokolovsku a muž nesoucí láhve. Ten připomíná výrobu obalového skla v Novém Sedle.

K regionálním prvkům patří také několikapatrové hornické betlémy nebo dioramata s cínovými figurkami typickými pro zdejší oblast. Nejstarší dochované betlémy jsou z konce 19. století.

Výstavu Pojďme spolu do betléma uvidí návštěvníci sokolovského zámku do konce ledna.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio