Mariánské Lázně zahájí rekonstrukci městského domu Chopin až v příštím roce

19. listopad 2019 14:00

Místo stavebních dělníků prázdné místnosti a sklepy. Tak to vypadá v domě Chopin v centru Mariánských Lázní. Město nechalo vyklidit zadní část historické budovy, i když práce začnou nejdřív na jaře.

Rozsáhlá rekonstrukce měla začít letos na podzim. Kvůli změnám v projektové dokumentaci ale musela radnice začátek prací posunout. Z objektu se musely dočasně vystěhovat například infocentrum, Západočeský symfonický orchestr nebo Společnost Fryderyka Chopina.

„Při přípravách výběrového řízení na dodavatele stavby jsme narazili na malou komplikaci v podobě projektové dokumentace. Respektive, protože se chystáme na tu rekonstrukci postupnými kroky, musíme tu projektovou dokumentaci i tomuto přizpůsobit,“ vysvětlil proč se zahájení rekonstrukce zpozdilo starosta Martin Kalina. Projektovou dokumentaci chce město upravit do konce listopadu.

Oprava za 70 milionů korun

Městské zastupitelstvo letos v září schválilo zhruba 5 milionů korun na přípravnou fázi oprav. Tuto částku ale radnice kvůli zpoždění převede do příštího roku, a tím navýší vyčleněné náklady na první etapu stavebních prací na 24 milionů korun. „Celkový projekt je za zhruba 70 milionů korun, samozřejmě pak záleží na soutěži i na tom, kolik peněz můžeme pak ušetřit výběrovým řízením. Nicméně konečný výsledek by měl být ten, že dům bude zrekonstruován kompletně celý,“ dodal starosta.

Budovu spravuje městská společnost KIS, jejíž součástí je i infocentrum. Po rekonstrukci by se mohlo částečně změnit dosavadní využití objektu: „My bychom chtěli prostory používat, jako takové centrum služeb pro turisty. Měla by tam být ubytovna, kavárna a samozřejmě tam zůstanou i kanceláře,“ potvrdila Barbora Tintěrová, vedoucí infocentra.

Pokud bude výběr dodavatele prací postupovat podle standardních termínů, začne přestavba domu Chopin na začátku jara 2020.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio