Mariánské Lázně připraví pozemky U Pily pro bydlení

Město Mariánské Lázně připraví v lokalitě U Pily k prodeji pozemky na výstavbu rodinných domů. Vzniknout by tam mělo 18 parcel, které by mohly být cenově dostupné i mladým lidem. Město do přípravy pozemků investuje asi 16 milionů korun.

„Teď se dodělává územní rozhodnutí. Následný plán je takový, že se to rozparceluje a město ze svých peněz zafinancuje přivedení inženýrských sítí. Časový harmonogram je takový, že někdy v polovině roku 2020 by mělo být vše hotové, včetně přístupových cest, a ty pozemky by se měly dát k prodeji," řekl starosta Martin Kalina.

Město podle starosty počítá s tím, že na prodeji parcel nevydělá. Chce vyjít vstříc především mladým rodinám.

„Ceny nemovitostí jsou v Mariánských Lázních hodně vysoko. Chtěli bychom proto parcely nabídnout za rozumnou cenu tak, aby se náklady na jejich přípravu pokryly. Cena by mohla být mezi 1200 a 1500 korunami za metr čtvereční," doplnil Kalina.

Pro výstavbu se v Mariánských Lázních počítá do budoucna ještě se dvěma dalšími místy. Podobná je situace s byty, které ve městě v mnoha případech vlastní cizinci. V bytech nikdo nebydlí, k prodeji jsou ale za ceny, které jsou pro místní většinou příliš vysoké. Město proto pro takzvané startovací byty zvažovalo rekonstrukci budovy Taormina, potřebných 50 milionů ale zatím v rozpočtu nenašlo.

zdroj: ČTK
Spustit audio