Mariánské Lázně nabídnou k prodeji chátrající vilu Taormina

17. březen 2023 18:00

Mariánské Lázně chtějí prodat chátrající vilu Taormina. Objekt, který patřil k místní nemocnici, je několik let prázdný. 

Bývalé vedení jej chtělo opravit a přestavět na byty. Na nákladnou rekonstrukci ale podle současného vedení nejsou peníze, navíc v přilehlém areálu nejsou vypořádané majetkové poměry.

„Taormina je dlouhá léta nevyužívaná, žádnému vedení se s ní nepodařilo nic udělat, je to velmi finančně náročné. Město s rozpočtem přibližně 300 milionů nebude mít ze svých peněz nikdy dostatek financí na to, aby tam vybudovalo malometrážní startovací nebo sociální byty," řekl starosta Martin Hurajčík. Rekonstrukce by třináctitisícové město stála zhruba 100 milionů korun.

Bývalá radnice v čele s tehdejším starostou Martinem Kalinou chtěla z Taorminy bytový dům. Mariánské Lázně se potýkají s nedostatkem bytů, velkou část bytového fondu skoupili cizinci. Cílem bylo udržet mladé lidi ve městě a nabídnout jim takzvané startovací byty. Nechala si zpracovat projektovou dokumentaci.

Současné vedení se s bývalým záměrem neztotožňuje

Kromě vysokých nákladů je v areálu problém i s pozemky, které mají více majitelů a dosud se je nepodařilo vypořádat, i s chybějící příjezdovou cestou. Zastupitelstvo na posledním zasedání proto schválilo prodej nemovitosti. Bývalé vedení Piráti jsou nyní v opozici. Odhad ceny zatím město nemá.

Taorminu v Zeyrově ulici dříve využívala nemocnice k různým účelům. Za druhé světové války sloužila jako izolační oddělení při epidemii tyfu, později tam byly zřízeny biochemické laboratoře nebo domov důchodců. Nemocnice o využití budovy projevila před několika lety zájem, nakonec z toho ale sešlo.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio