Mariánské Lázně chystají významnou modernizaci dopravního podniku

Vozový park městské hromadné dopravy v Mariánských Lázních tvoří především trolejbusy. Flotila těchto vozidel ale stárne a lázeňské město připravuje jejich výměnu.

Ulicemi Mariánských lázní před časem projížděl nový trolejbus. Jeho výrobce chtěl představitelům lázeňského města ukázat, jak fungují moderní vozidla na elektrický pohon. K ukázce posloužil trolejbus polepený nápisy v maďarštině.

„Maďarské nápisy má proto, protože je ze série určené pro maďarskou Budapešť. Je to vozidlo ze sériové výroby, to znamená, že tam bude brzy expedováno a bude tam i provozováno,“ vysvětlil za výrobce trolejbusu Radek Kapr.

Město se znovu pokusí získat příslušný dotační titul

Prezentace trolejbusu se odehrála v situaci, kdy město uvažovalo o nákupu nových vozidel. Z projektu ale sešlo, protože město nezískalo dotaci: „Podali jsme žádost, nebyli jsme úspěšní a skončili jsme pod čarou. Já jsem byl už v minulém roce na podzim informován, jak náměstkem, tak i samotnou hejtmankou Karlovarského kraje, že ten dotační titul bude znovu otevřen. Byl jsem několikrát ujištěn o tom, že by na tu dotaci Mariánské Lázně dosáhnout měly,“ řekl starosta Martin Kalina.

Opět se tak město pokusí získat příslušný dotační titul. Kromě nákupu vozidel připravuje také finančně nákladné úpravy trolejí a modernizaci technického zázemí.

Pouze trolejbusy ale v lázních jezdit nebudou

Stávající vozový park Mariánských Lázní tvoří dva autobusy a několika trolejbusů. Město staré dva autobusy nyní nahradilo za dva nové v hodnotě zhruba 14 milionů korun.

Vedení lázeňského města musí podstatnou část vozového parku městských dopravních podniků vyměnit do tří let. Většina trolejbusů totiž v roce 2022 definitivně doslouží.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio