Mariánské Lázně chtějí znovu oživit program Zdravého města

19. červen 2019 12:00

Zdravé město Mariánské Lázně. To je titul, kterým se vedení lázeňského města zavázalo k vytvoření kvalitních životních podmínek pro své obyvatele. Nově by s plněním tohoto úkolu měla pomoct nová pozice koordinátora.

Označení „Zdravé město“ spojuje města, která pro své obyvatele chtějí kvalitnější a zdravější prostředí. Součástí programu je i zapojení občanů a to například v panelových diskuzích s vedením města. Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina potvrdil, že po počátečním nadšení přišlo v Komisi Zdravého města období útlumu. To by se ale mělo v následujících měsících změnit.

„V nové komisi máme aktivní lidi, kteří se do toho ‚zakousli‘. Dali se dohromady ještě se sociální komisí a my jsme na základě jejich doporučení vyhlásili výběrové řízení na novou pozici Koordinátor komunitního plánování a programu Zdravé město,“ uvedl Kalina. Kromě toho by měl nový koordinátor na starosti i participativní rozpočet města, na kterém se podílí samotní obyvatelé.

Díky koordinátorovi se radnice dozví o problémech i z těch nejvzdálenějších částí

Vedle zmiňované spolupráce s občany a zapojení do rozvoje města, by měl koordinátor například propojit poskytovatele a uživatele sociálních služeb v regionu. Starosta zmínil také nový záměr, a to vytvořit něco jako osadní výbory. Ty si možná někteří lidé pamatují ještě z druhé poloviny minulého století. Tyto organizace by pak mohly sloužit jako alternativa pro obyvatele v okrajových částech města, lidé by tam mohli shromažďovat svoje podněty na radnici a podobně. Koordinátor by pak sbíral tyto informace a řešil je s představiteli města i jeho obyvateli.

Kromě toho by mohla nová pozice koordinátora zároveň nahradit takzvané síťaře. To jsou lidé, kteří v rámci programu Ministerstva pro místní rozvoj, v uplynulých dvou letech mapovali sociální služby v regionu. Tento dotační titul ale letos končí. Podle vedení města má smysl a chce ho zachovat právě prostřednictvím koordinátora.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio