Maria Panna, která byla na všecko zcela sama

12. září 2020

Svátek slaví Marušky a také pořad Hvězdy, hity, legendy jsme zaměřili na toto u nás nejrozšířenější ženské jméno.

Jméno Marie patřilo k nejrozšířenějším ženským křestním jménům ve všech společenských vrstvách, v rodinách šlechty i panovníků, měšťanů i venkovského lidu u všech národů, kam proniklo ve větší míře křesťanství, především u evropských národů. Má hebrejský původ, a sice ve jméně Mirjam, které je také přepisováno jako Miriam.

Patrně nejznámější biblickou nositelkou tohoto jména je Panna Marie, matka Ježíše. Jméno Marie je spojováno i s hebrejským slovem mara, což znamená „drsný“ nebo „hořký“, ale může prý pocházet i z aramejštiny, pak by znamenalo „kapka moře“, ale také „krásná“ nebo „paní“.

Je nejčastějším ženským jménem u nás. Maria je také píseň z Broadwayského muzikálu West Side Story z roku 1957. Hudbu napsal Leonard Bernstein a text Stephen Sondheim. Píseň „Maria“ zpívá hlavní postava Tony, když se dozví, že se dívka, do které se zamiloval, jmenuje „Maria“, v originální verzi je toto jméno v této písni zazpíváno 29krát. Tuto velmi náročnou píseň nazpívaly desítky známých zpěváků jako například Plácido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli, Marvin Gaye, Udo Jürgens nebo u nás Karel Gott.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio