Marek Němec: V plenéru může člověk tak trochu povolit knoflík

28. červen 2019

Rodák z Chebu, herec a režisér Marek Němec v Plzni právě dokončuje inscenaci Švanda dudák podle báchorky Josefa Kajetána Tyla. Strakonického dudáka upravil společně s dramaturgem Jiřím Janků. Jejich inscenace respektuje Tylův text, ale přenáší diváky do 90. let minulého století. Člověk tehdy už mohl vycestovat, ale nebyl vybavený informacemi - podobně jako Švanda v polovině 19. století.

Jako herec přišel po absolvování DAMU do divadelního spolku Kašpar, jako režisér začínal v Kolíně s dětmi nejen z dětských domovů - společně se pustili do West Side Story. Následovaly profesionální režie v Ústí nad Labem (Utrpení mladého Wethera), v Kašparu (Terminus) či v Plzni (Howie a Rookie Lee). V plenéru - konkrétně na festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem - režíruje poprvé. Se zvládnutím prostoru mu pomáhá Agnieszka Pátá-Oldak.

Marek Němec

Diváci se nemusí obávat, že jsme napáchali nějaké násilí na skvostné národní hře Josefa Kajetána Tyla.

Zkoušení v Plzni bylo velmi intenzivní, času bylo málo - a přece se v neděli 23. června nezkoušelo, neboť všichni potřebovali být na Letné a vyjádřit svůj občanský postoj. I to spojuje autory a herce plzeňské inscenace.

V Plzni chystá Marek Němec s manželkou Johanou pro Malou scénu DJKT inscenaci hry Middletown (Will Eno), v Divadle V Dlouhé bude zkoušet s režisérkou Hanou Burešovou a Ondřejem Rychlým a potom zpět do Plzně - jde o spolupráci s muzikálem DJKT na inscenaci My Fair Lady. Během rozhovoru doporučil Marek Němec román Jaroslava Havlíčka Neviditelný. Důvody si poslechněte sami.

Vizuál inscenace Švanda dudák

Švanda dudák se bude hrát v první polovině července. Další informace naleznete zde.

autor: Jan Anderle
Spustit audio