Malované hrací karty kdysi proslavily Rabštejn nad Střelou

6. listopad 2022
Poklady minulosti

Výroba hracích karet svého času proslavila Rabštejn nad Střelou a okolí. Podobné hrací karty, ač původem zahraniční, mohou dodnes návštěvníci spatřit při návštěvě rabštejnského regionálního muzea.

„Z Francie po křížových válkách přišla pomalu do Čech hra v karty, takzvaná hra o štěstí, která získávala čím dál tím větší oblibu. Francouzské karty byly nesmírně drahé, takže místní podnikatelé a manufaktury vyrábějící papír se vrhly na tisk karet. Právě knihtisk akceleroval tuto výrobu. Karty byly kolorovány ručně, aby hráči rozlišili jejich barvy a hodnotu,“ sdělil na úvod předseda správní rady Nadačního fondu Muzeum Rabštejn nad Střelou Robert Terrich.

V Rabštejně jsou k vidění zejména hry určené pro mariáš, vykládané karty a karty vztahující se k nějakým významným bitvám nebo zbraním. „V našich sbírkách máme karty italské, německé a francouzské, nikoliv české. Jsou z 18., 19. a z přelomu 20. století. Všechny jsou ručně malované.

Postupem času se ze dvou barev, červené a černé, přecházelo na čtyři barvy. Tvořily se ručně štětečky, a místní manufaktury je rozvážely do chalup, kde se stříhaly a malovaly, a pak se zase rozvážely do krámů a prodávaly se na poutích.

Tady v domě čp 83 na okraji historického mostu byla v 17. století jedna z největších výroben karet v kraji. Karty zde přetrvaly až do 19. století jako velmi atraktivní výrobek, který zdejší kraj proslavil,“ řekl předseda správní rady.

Má podle Roberta Terricha tyto karty ještě někdo z rabštejnských obyvatel doma, a jak vůbec vznikl název hry mariáš? To se dozvíte v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio