Malometrážní byty v Chodově

20. červen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Téměř pět desítek nových, malometrážních bytů pro sociálně slabé rodiny má od minulého týdne k dispozici radnice v Chodovu na Sokolovsku. Město do vzniku areálu s názvem "Železný dvůr" investovalo za pomoci státní dotace 25 milionů korun.

Chodovští představitelé tímto způsobem reagovali na nedostatek bytů. Zároveň se ale snažili řešit problémy vznikající při soužití obyvatel z různých společenských vrstev.

Většina starších domů v Chodově před lety ustoupila panelové zástavbě a se stěhováním problémových nájemníků vznikla v centru města čtvrť, která se pro běžného občana stala postrachem. Investice do nových malometrážních bytů měla proto vyřešit odsunutí neplatičů z centra do areálu za město. Zklidnění ulic ale podle starosty Josefa Hory nebylo hlavním cílem.

Josef Hora: Tím nejdůležitějším argumentem není pouze to, že se situace ve městě Chodově nějak zklidní, důležitým a nejdůležitějším argumentem je rozšíření sortimentu bydlení tak, aby lidé podle své kapsy mohli ve slušných bytech.

Kromě stávajících bytovek má v komplexu za městem vyrůst ještě ubytovna a další malometrážní byty. Už nyní zde správcuje soukromá firma, která zde zavedla přísný režim. Ten se podle Jana Hamera vyplácí a v objektu uvedeném do provozu před půl rokem, proto pojem neplatič nájemného prakticky neznají.

Jan Hamer: Za 8 měsíců v tomto domě nedluží nikdo ani haléř.

Jan Hamer, který je s nájemníky "Železného dvora" v dennodenním styku vysvětluje, proč musí v komplexu obývaném zejména romskou komunitou platit přísná pravidla.

Jan Hamer: Část z nich nikdy neměla problém s placením nájemného, akorát měli problém se soužitím, poněvadž vybydleli byt, poté vybydleli vchod, barák a všechno okolí.

Přísný režim v "Železném dvoře" je zároveň odpovědí obavy chodovských obyvatel z případné devastace zařízení, kam jsou neplatiči stěhováni. Podle Jana Hamera je důležité, že správcovská firma některé nájemníky v areálu zaměstnává. Sousedé, a zároveň často příbuzní, si pak ničit jejich práci i majetek prostě nedovolí.

Jan Hamer: Pro Chodov je to přínos. Tito lidé si musí uvědomit, že se sem nedostali za odměnu. Je fakt, že represe musí být a nesmí se povolit. Jak se povolí, je konec s těmi byty.

Už nyní si chodovští obyvatelé všímají klidnějších ulic, ze kterých po vystěhování zmizely některé problémové rodiny. Chodov proto není posledním městem, které zjišťuje, že soužití nájemníků z různých sociálních vrstev není snadné. Pomyslné hroty společenských lůžek se nicméně vzdalují, a to nezmění ani Ladislav Horvát, který tvrdí, že obyvatelé nového areálu pro sociálně slabé jsou v podstatě spokojeni.

Ladislav Horvát: Tady se bydlí lepší. Tam to bylo zničené.

Nevadí vám, že to vypadá jako kdyby se vás město chtělo zbavit na kraj města?

Ladislav Horvát: Tak trošku jo, akorát nemůžeme dělat nic. Musíme tady bydlet. Musí být někde střecha nad hlavou.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mkp , zdt , spr
Spustit audio

Více z pořadu