Malesická školka bude mít konečně vodu

10. srpen 2019 08:20

Ve studni mateřské školy v Malesicích by se neutopila ani myš. Kvůli suchu je bez vody. Podobné to bylo i na začátku roku, kde se škola musela zavřít a děti dojížděly do nedalekých Radčic. Teď nic takového nehrozí. Pár metrů vedle staré studny vzniká nový hluboký vrt a podle hydrologa by měl mít vody dostatek.

Podle předpokladů hydrogeologa bude vrt hluboký asi 40 metrů. Voda se pozná podle horniny, když začíná být vlhká. Pramen si postupně proráží cestu. „Ještě se nám nestalo, že bychom vrtali a bylo sucho,“ řekl vrtmistr Roman Fix.

Podle vrtmistra se po vyvrtáni musí všechno odtěžit, včetně korunky. Potom se vše vystrojí a obsype kačírkem. Pak je teprve vrt hotový. Během čtrnácti dnů by si mohli v mateřské školce pustit z kohoutku čistou, pitnou vodu.

Po prvním vrtu se Roman Fix probíral zeminou, aby věděl, co je vyvrtáno. „Je to jíl a křemen, takže se může začít vrtat bez pažení,“ řekl vrtmistr.

Sucho je hrozbou

Ve staré studni zbylo dvacet centimetrů. V lednu klesla hladina asi na půl metru. Vyřešilo se to položením čerpadla a školka mohla být po dvou měsících v provozu. „Nervózně jsme sledovali hladinu. Každý týden klesala o dva centimetry. Až poslední týden školního roku studna vyschla znovu. Naštěstí jsme měli už všechna povolení pro vrt“ řekl malesický starosta Aleš Tolar z Hnutí pro Plzeň.

Nevrtá se pouze u školky. Nedaleko v Malesickém dvoře dělá ta samá firma také vrt. Zastupitelstvo podle starosty uvolnilo na oba vrty, včetně vystrojení a napojení na vodovod, 400 tisíc korun.

Je jisté, že voda ve vrtech bude. Hladina hlubinné vody je vysoko a vody je relativně dostatek. „Co mě zneklidňuje je to, že se za posledních pět let tady udělalo 160 takových vrtů. Netrpělivě vyhlížíme vodovod,“ podotkl Aleš Tolar.

Podle starosty se možnosti otevírají. Ministerstvo životního prostředí vypsalo znovu dotační výzvu na krytí následků způsobených suchem. Tam se město Plzeň přihlásí s malesickou kanalizací a vodovodem. Věří, že budou úspěšní. A když ne, tak to město dorovná.

Pokud Plzeň na malesický vodovod peníze opravdu získá, mohl by se začít stavět v roce 2022.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň