Málem zapomenuté životy obyčejných lidí

25. listopad 2016

Kdo nezná svou minulost, nemá budoucnost, říká staré přísloví. Určitě je na tom hodně pravdy. Velkých dějinných událostí jsou plné učebnice dějepisu. Co ale příběhy obyčejných lidí třeba v česko-německém pohraničí na Domažlicku? Neúrodný kraj, nedostatek práce, druhá světová válka a následná železná opona včetně informačního tabu. Nebýt Kamily Angelovové, příběhy místních lidí by se k nám současníkům už asi nedostaly.


Historie je hlavně o lidech. Když se tu potkávám s pamětníky, kteří zdejší divokou historii skutečně prožili, začne se mi skládat detailní mozaika příběhů a osudů na obou stranách hranice – české i německé.

Na rozdíl od svých vrstevnic Kamila Angelovová nežije nákupy, módou nebo starostmi o potomky. Prostě ničím, co byste čekali u ani ne třicetileté atraktivní ženy. Kamila Angelovová místo toho pátrá v historii. Vždycky měla ráda dějepis. Zájem o dějiny ji nakonec přivedl až do domažlického pohraničí, kde chodí po zaniklých vesnicích a odhaluje dávno ukryté příběhy obyčejných lidí. Několikrát do roka tu pak pro české i německé zájemce organizuje komentované procházky. O oblasti už vydala i vlastní publikaci.

Krajina zapomenutých příběhů

Hodně informací o místních lidech se už Kamile Angelovové podařilo vypátrat a předává je dál. Například na Jindřichově Hoře umístila naučnou ceduli, kde si mohou všichni návštěvníci přečíst o dnes už zaniklé vesnici. Stejně jako v celém kraji je i příběh Jindřichovy Hory zajímavý. Původně německá osada byla po válce osídlena volyňskými Čechy. Dnes tu najde kromě překrásné přírody několik sklepů, křížků a původních budov.


Běžný návštěvník tu vidí třeba jen kámen u cesty. Já odkrývám i příběhy, které se pod takovými křížky schovávají a skoro byly zapomenuty.

K zaniklé obci Lísková vás dnes dovede česko-německá naučná stezka. Trasa začíná za naproti odbočce na obec Nemanice a je dlouhá asi dva kilometry. Cestou se z dalších informačních panelů dozvíte zajímavosti o historii obce, zdejší kapli a Zieglerově vile a zapomenutých čtvrtích obce (Horní Lísková a Liščí díra). Jednou za čas tu Kamila Angelovová organizuje komentované veřejné procházky. A pokaždé přidá nový a přesto dávný životní příběh nebo událost, kterou se jí podařilo vypátrat.

A už na sobotu 1. listopadu připravila Kamila Angelovová další komentovanou procházku pro všechny zájemce o historii a obyčejné lidské příběhy zaniklých obcí. Asi pětikilometrová procházka povede z Lískové na Liščí díru, Jindřichovu Horu a dalšími zajímavými dávno opuštěnými místy. Víc informací si můžete přečíst na stránkách liskovahaselbach.cz.

Stručné dějiny Lískovské:
Lísková, zaniklá vesnice na území Českého lesa, je známá spíše jako hraniční přechod.
Lokalita se nachází 20 kilometrů od okresního města Domažlice a necelých 6 kilometrů od německé obce Waldmünchen (okresní město Cham). Obec byla roku 1708 připojena z Horní Falce ke Království českému. Ke kontrole duchovní činnosti obce a hospodaření došlo ale až v roce 1722. Podle lexikonu obcí České republiky byla vesnice uváděna mezi lety 1869-1930 jako Haselbach v okresu Domažlice. Mezi lety 1950 až 1989 nebyla osada uváděna vůbec. V roce 1989 dochází na místě bývalé celnice ke slavnostnímu otevření hranic s Bavorskem, následně k výstavbě hraničního přechodu. Od 1. ledna 2000 je Lísková částí obce Nemanice.

autor: Pavel Halla
Spustit audio