Malá vesnička Pernolec se pyšní hned několika zápisy v Guinnessově knize rekordů

14. září 2021

Pernolec je část obce Částkov na Tachovsku. I přesto, že má jen několik desítek obyvatel, pyšní se hned několika zápisy v Guinnessově knize rekordů. To ale není vše, čím je tahle vesnička zajímavá.

Pernolecká vodní tvrz

„Pernolec, ač má přibližně 55 obyvatel, je poměrně zajímavý, a to svou historií a památkami. Nad Pernolcem stojí kostel, který není až tak starý, ovšem ve vsi se nachází vodní tvrz z roku 1414, a v okolí obce najdeme kamenné moře, což je pozůstatek doby ledové,“ řekl na úvod člen občanského sdružení Pernolec Pavel Ryba, který pokračoval:

„Také je zde pozůstatek bývalé průzkumné štoly na stříbro a olovo z počátku 20. století. Na jižním svahu pod kostelem byla ale už dříve stříbrná štola, takže máme doloženo, že počátkem 14. století se zde stříbro skutečně těžilo. Podle pověsti tady býval také léčivý pramen, kterému se říkalo Dobrá voda. Ten sloužil k občerstvení poutníků jdoucích po Zlaté cestě a horníků, kteří zde těžili stříbro.“ Nedaleko léčivého pramene stávala v minulosti vodní kaple ze dřeva, jež byla později nahrazena kamennou kaplí. Na jejím místě dnes stojí kostel sv. Anny Samotřetí.

A jak vznikl název vsi? „Je to obec náležející Pernoltovi. Pernolt byl prví známý držitel obce, jednalo se o jakéhosi vladyku nebo zemana,“ vysvětlil původ názvu místa Pavel Ryba.

„Slovutná obec Pernolec, jak my říkáme, je známá i tím, že je několikrát zapsána v Guinnessově knize rekordů. V roce 2001 u příležitosti 750. výročí zmínky o Pernolci jsme tady uspořádali pouť. Chtěli jsme, aby byla něčím zajímavá. Jednak jsme tady neměli typicky pouťové atrakce za plno peněz, byl to spíš takový staročeský jarmark. A také jsme stanovili rekord v návštěvnosti místa v počtu návštěvníků na jednoho obyvatele. V té době měl Pernolec zase 55 obyvatel, a za ten den sem přišlo 1 414 návštěvníků,“ řekl Ryba.

Další rekord přinesla pouť v roce 2011, a to nejen v tom ohledu, že Pernolec překonal rekord z roku 2001 v počtu návštěvníků na jednoho obyvatele, kdy se dostavilo přes 3 000 lidí: „Jelikož ve vsi bydlí Koza, bydlel tu Vrána, a já se jmenuju Ryba, tak jsem říkal, že by bylo dobré, když jsme tu takováto zvířata, že bychom se sešli jako lidé se zvířecími jmény. Od Lysé nad Labem se sešlo tenkrát 84 lidí se zvířecími jmény savců a ptáků. Tento rekord jsme se pokusili překonat a povedlo se. Takže jsme stanovili nový rekord na 122 osoby. Máme ještě další rekord: jsme nejmenším místem na světě, kde byla vyražena stříbrná pamětní mince,“ uvedl člen občanského sdružení.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio