Magnolie – exotická, elegantní a efektní kráska. Znáte její český název?

21. září 2021

Magnolie pochází z tropického a subtropického pásma jihovýchodní Asie a vyskytuje se také v Severní a Střední Americe, ale dobře zdomácněla i v našich klimatických podmínkách. A má i český název – šácholan.

Sázíme na jaře nebo na podzim před prvními mrazíky. Při výsadbě je potřeba dbát na tři základní věci – magnolie má ráda výhřevnou, propustnou a mírně kyselou půdu, naopak nemá ráda průvan. Co je pro křehkou krásu květů smrtící, to jsou pozdní jarní mrazíky. Magnolie nakvétá ještě před olistěním v dubnu a mrazíky ty skvostné květy spolehlivě zničí a spálí.

U nás je nejrozšířenější kultivar magnolie Soulangeova s nachově růžovými květy. Tady pozor na dostatek prostoru – umí vyrůst až do výšky 6 metrů a nemiluje pozdější přesazování. Magnolie roste pomalu a chceme-li mít brzy květy, sázíme raději větší exempláře.

Magnolie v detailu

Užitečné je navrstvit kolem mulč, který udrží vlhkost, v zimě lépe ochrání před mrazy a v sezóně zabrání růstu plevelů. Při jejich odstraňování bychom mohli porušit kořeny, magnolie totiž koření velmi mělce.

Méně rozšířená je Magnolie tripetala – šácholan tříplátečný. Jaký je mezi nimi rozdíl a kde si ji můžete prohlédnout? To se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

Spustit audio