Lyžařský přejezd Krušných hor oslavil jubilejní 50. ročník

28. leden 2019 11:30

Tři dny na běžkách ve společnosti dalších sportovních nadšenců a přátel. Tak vypadal Lyžařský přejezd Krušných hor.

Každý rok se vydávají běžkaři na takzvaný Přejezd Krušných hor. Tradiční akce se letos konala už po padesáté. Jubilejního ročníku se navíc zúčastnil rekordní počet běžkařů. Na víc než 100 kilometrů dlouhou trasu se letos vydalo přes 130 sportovních nadšenců.

První, větší část účastníků vyrazila ve dvou skupinách v pátek 25. ledna v celkovém počtu 81 účastníků. V sobotu se za ní vydalo dalších 52 účastníků. Zdaleka se nejednalo pouze o účastníky z Karlovarského kraje. Na akci dorazili také lidé z Českobudějovicka, Táborska, Třebíče, Teplic, Berouna a dalších, včetně skupiny ze Saska. Věková kategorie dosahovala až věku 80 let.

Za doprovodu hudby z Kraslic až do Chomutova

Třídenní etapová trasa tradičně začala v Kraslicích na Sokolovsku a pokračovala přes Boží Dar, Měděnec až do Chomutova. Každá etapa byla zhruba 35 kilometrů, tu první zakončili účastníci v Perninku, další v Měděnci. Poslední etapu absolvovali z Měděnce do Chomutova přes Horu sv. Šebestiána.

Akce má od roku 1970 svého patrona – město Kraslice. Díky tomu bylo opět poskytnuto účastníkům zázemí i malé občerstvení v kulturním domě v Kraslicích. Zdejší keramický kroužek navíc pro každého účastníka vyrobil pamětní medaili.

Na cestu se vydali také hudebníci, kteří náročnou trasu doprovázeli hudbou a bavili ostatní účastníky. Hudebně nadaní běžkaři tedy měli o něco těžší batohy než ostatní. S sebou si na cestu vzali kromě svačiny, pití na zahřátí také hudební nástroje. Lidé se smáli, tančili a zpívali.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , KČT Krušné hory Sokolov
Spustit audio