Lyžařské areály v Karlovarském kraji využily ochlazení a zasněžují

Podmínky pro lyžaře v zimních areálech v Karlovarském kraji se díky ochlazení v posledních dnech zlepšily. Kvůli oblevě minulý týden na sjezdovkách ubylo hodně sněhu, skiareály nyní proto svahy hojně zasněžují.

Málo sněhu je zatím také na tratích pro běžkaře, podmínky by se ale díky sněžení mohly brzo zlepšit. Ačkoli přes vánoční svátky se lyžovalo na Klínovci téměř v celém areálu, na začátku tohoto týdne zůstaly sjízdné pouze dvě sjezdovky.

Díky ochlazení a sněžení mohou pracovníci areálu opět začít s umělým zasněžováním. Lyžaře upozorňují na to, aby nevjížděli na zavřené sjezdovky. „Sněžná děla nám od rána jedou na plný plyn. Během pár dní tak zasněžíme sjezdovky, které jsme preventivně uzavřeli, abychom na nich mohli naplno zasněžovat a rolbovat je i za denního světla a měli jsme je tak pro vás co nejdříve připravené,“ uvedl Klínovec na webu.

Od pátku bude opět spuštěna lanovka Prima Express z Jáchymova a Štikovka. V provozu zůstává i lyžařský areál na Bublavě. Lyžuje se tam na červené sjezdovce a na dětském hřišti, zatím bez večerního lyžování. Skiareál nyní pracuje na zasněžování dalších sjezdovek. Dobré podmínky hlásí i skiareál Skipot v Potůčkách, kde napadlo deset centimetrů nového sněhu. Lidé tam mohou lyžovat i večer.

Druhý největší areál v Karlovarském kraji, Plešivec je od pondělí uzavřený. V prosinci se lyžovalo na dvou sjezdovkách, další dvě byly již připravené. Podle provozovatele areálu Petra Voráčka je k zasněžování nutné, aby mrazy vydržely alespoň několik dní. Opětovné zasněžování bude podle něj velmi nákladné.

I podmínky pro běžkaře se pomalu začínají zlepšovat

Ještě na začátku týdne byly trasy bez sněhu. „Na žádné velké lyžování ani výjezd roleb to sice zatím není, ale na popojíždění na starších lyžích sníh stačí, na cestách ho leží od pěti do deseti centimetrů, bohužel veškerý původní podklad roztál. Pokud se vyplní aktuální předpověď, podle které by přes víkend, zejména pak v neděli, mělo napadnout až 20 centimetrů sněhu, mohla by úprava stop proběhnout začátkem příštího týdne,“ informovala První Krušnohorská o. p. s., která se o lyžařské trasy v Krušných horách stará.

Teploty na horách by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měly koncem týdne klesat až k minus deseti stupňům. Meteorologové upozorňují na sněhové přeháňky.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio