Lyžařské areály v Karlovarském kraji jsou díky technickému sněhu v provozu. Nepříznivá situace je na běžeckých stopách

17. leden 2020 10:30

Lyžařské areály v Karlovarském kraji trápí nedostatek přírodního sněhu, přesto je většina středisek v provozu. Pomáhá totiž sníh technický. Špatná situace je ale na běžeckých tratích.

Běžkaři si v současné době nezasportují. Stopy jsou totiž bez sněhu. Potvrdil to náčelník horské služby v Krušných horách Miroslav Račko: „Na české straně Krušných hor se běžkovat nedá vůbec. To co bylo ještě v minulém týdnu, kdy tam leželo něco mezi 10 a 15 centimetry sněhu, tak dneska je to všechno pryč.“

Většina lyžařských areálů funguje v omezeném provozu. Zasněžit jednu ze tří sjezdovek se podařilo například provozovatelům lyžařského střediska v Mariánských Lázních, kde je 30 centimetrů technického sněhu. Zalyžovat si můžete ale také na Bublavě, v Potůčkách nebo Perninku. Nejlepší podmínky jsou podle Račka na Klínovci a v okolí Božího Daru.

Provozovatelé středisek čekají, kolik sněhu napadne přes víkend. Podle předpovědi by to mohlo být okolo 10ti centimetrů.

Dětská zimní olympiáda

V Karlovarském kraji navíc začne o víkendu zimní olympiáda dětí a mládeže, právě kvůli nedostatku sněhu museli organizátoři některé disciplíny přesunout do německého střediska Fichtelberg.

Některé sjezdovky budou také v příštím týdnu, kvůli zmíněné olympiádě, dočasně uzavřené. Závodit se bude na Klínovci na sjezdovkách Jáchymovská, Přemostěná a na přilehlém Neklidu na sjezdovce Moser. Uzavřený bude také lyžařský areál Hranice na Božím Daru, kde jsou závody naplánované na středu 22. ledna.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio